Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Henry Barenholz

In de AutomatiseringGids van 18 mei stond een artikel over de samenwerking tussen PWC en Startup Bootcamp. Beide breiden hun samenwerking uit en PwC gaat in alle Nederlandse programma's van de internationale groeiversneller participeren. De interesse vanuit PwC is natuurlijk breed, maar een onderdeel zal ongetwijfeld betrekking hebben op de vraag hoe je in het startupklimaat omgaat met het aantrekken en ontwikkelen van medewerkers.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Startups hebben vaak een eigentijdse manier qua omgang met medewerkers. Dat is ook niet zo gek, want de ondernemers zelf waren tot voor kort natuurlijk zelf medewerker en weten heel goed wat ze wel en niet willen. Daarbij gaat het vaak over waarden, maar vandaag de dag ook meer en meer over benadering, ontwikkeling en omgang met elkaar. De gevestigde orde vergeet vaak de interne kant. Veel bedrijven zijn goed in staat om de externe klant te bedienen, maar vergeten de interne werknemerskant naar hetzelfde niveau te brengen. De interne kant van een bedrijf sijpelt gemakkelijk door naar buiten en voor je het weet raakt dit de externe kant en zit je in een negatieve spiraal. Van de positieve kant bekeken, betekent dit ook dat er kansen zijn. Kijk hoe je externe klanten trekt en vertaal dit naar je interne organisatie.

HR-transformatie is in mijn optiek het vertalen van de bedrijfsstrategie naar alle interne onderdelen van de organisatie. Het doel moet gelijk zijn. Het omschakelen naar dat model is de daadwerkelijke transformatie. Vanuit de strategie kijk je vervolgens naar de drie belangrijke pijlers binnen je organisatie: de mensen, de processen en de tooling. Welke factor de grootste invloed heeft, hangt in mijn optiek af van de strategie van een organisatie. Essentieel is ervoor te zorgen dat je de juiste balans hebt en dat je aansluiting houdt bij de visie van de organisatie.

De tooling is vaak het moeilijkste stuk: als je niet oppast zal de starheid van tooling de visie en strategie kunnen dwarsbomen. Je zal als organisatie sterk moeten letten op wat je nu wilt. Dat betekent dus dat je flexibel moet kunnen zijn. Hoe je vandaag iemand werft, selecteert, aanneemt, onboardt, ontwikkelt en beloont, kan morgen anders zijn. Sterker nog, dat zal per functie sterk afhankelijk zijn. Zoek je een programmeur, dan kan het uitbrengen van een game of app een prima manier zijn om mensen te werven, terwijl als je eens serieuze financiële professional zoekt een bepaald netwerk belangrijker kan zijn. HR-transformatie is uiteindelijk bedoeld om te kunnen inspringen op wat vandaag nodig is, en de tooling moet ervoor zorgen dat je morgen weer kunt veranderen. Let wel op: de startup van vandaag is de concurrent van morgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in