Overslaan en naar de inhoud gaan

Foxconn geeft kinderarbeid toe

Dat is gebleken uit een intern onderzoek, maakte Foxconn dinsdag bekend. De kinderen, in leeftijd uiteenlopend van 14 tot 16 jaar, werkten ongeveer 3 weken in een vestiging in Yantai in het noordoosten van China.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Foxconn is de grootste fabrikant van elektronicaproducten voor derden. In totaal heeft het in China zo’n 1 miljoen mensen in dienst. Het bedrijf, onderdeel van het Taiwanese concern Hon Hai Precision Industries, maakt onder meer de iPhone voor Apple. Volgens Foxconn is de fabriek in Yantai echter niet betrokken bij werk voor Apple.

Onderzoek bevestigt kritiek van China Labor Watch

Het rapport van Foxconn bevestigt onderzoek door China Labor Watch. Deze arbeidsrechtenorganisatie vindt dat de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de scholen die de minderjarigen naar Yantai hebben gestuurd. Daarnaast draagt ook Foxconn een deel van de schuld omdat het de leeftijden niet heeft gecontroleerd, aldus China Labor Watch.

De Taiwanese contractfabrikant erkent dat de tewerkstelling van kinderen van 14 tot 16 jaar in strijd is met de arbeidswet in China “maar ook van het beleid van Foxconn”. Er zijn direct stappen ondernomen om de stagiaires in kwestie terug te sturen naar hun opleidingsinstellingen, aldus het bedrijf. In een e-mail aan persbureau Bloomberg schrijft Foxconn dat “elke medewerker van wie uit het onderzoek blijkt dat hij verantwoordelijk is voor deze overtredingen op staande voet zal worden ontslagen”.

Opleidingsprogramma zou worden misbruikt

Studenten kunnen bij Foxconn al geruime tijd voor maximaal 6 maanden bij de productie worden ingeschakeld. Volgens het bedrijf kunnen de studenten zo ervaring opdoen terwijl het bedrijf talentvolle medewerkers kan selecteren. Vakbonden hebben het bedrijf echter herhaaldelijk beschuldigd van uitbuiting en van misbruik van het opleidingsprogramma om tekorten aan arbeiders op te vangen.

De ontdekking van kinderarbeid komt bovenop ander negatieve publiciteit over Foxconn. Zo bleek eerder dat relatief veel werknemers zich van het leven beroven, wat wordt toegeschreven aan de slechte arbeidsomstandigheden. Ook deden de laatste tijd berichten over stakingen en opstootjes de ronde. In een fabriek in Zhengzhou gingen twee ploegen niet aan het werk na een geschil over krassen op de behuizing van de nieuwe iPhone 5.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in