Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra geld voor schaarse IT'er

Hogere beloningen zijn het belangrijkste instrument dat Nederlandse bedrijven inzetten om schaarse IT-professionals te lokken.
Man met geld in de hand
© Shutterstock
Shutterstock

Terwijl 90 procent van de Nederlandse organisaties moeite heeft om de juiste IT'ers aan te trekken en te behouden, ziet 61 procent een hoger dan marktconform salaris bieden als oplossing voor dit probleem. 55 Procent biedt een marktpremium: een maandelijks extra uit te keren bedrag.

Meest gevraagd

De drie IT-skills waar in Nederland de meeste vraag naar is, zijn:

1. Big data analytics

2. Applicatie-ontwikkeling

3. Cyber security.

Wereldwijd is de volgorde iets anders: big data analytics staat wel op één maar cyber security is tweede in schaarste.

Dat blijkt uit het wereldwijde onderzoek IT Skills Pulse Survey van adviesbureau Willis Towers Watson. Het onderzoek is gehouden onder 275 bedrijven in 42 landen, waaronder Nederland.

Naast extra geld, biedt driekwart van de Nederlandse bedrijf als lokkertje de mogelijkheid om flexibel te werken. Ook doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling en een bedrijfscultuur die innovatie uitstraalt, worden gezien als belangrijke factoren om IT-personeel aan te trekken.

Willis Towers Watson concludeert dat door digitalisering van de arbeidsmarkt een gat ontstaat tussen vraag en aanbod van gewenste IT-professionals. Zo neemt bijvoorbeeld de behoefte aan nieuwe en innovatieve beloningsstrategieën toe. Minder dan de helft van de Nederlandse organisaties legt op dit moment beloningsregelingen voor IT’ers vast in het beleid, 16 procent bepaalt de strategie per individu of case. “De traditionele bedrijfsmodellen zijn achterhaald, doordat bedrijven meer en meer afhankelijk zijn van professionals met steeds specifiekere IT-skills. Om de right girl or guy for the job, ondanks schaarste, te vinden en houden moeten strategieën opnieuw onder de loep,” aldus Michiel Klompen, High Tech specialist bij Willis Towers Watson.

werven
werven

Is meer betalen wel zo'n goed idee?

AG Connect organiseert op donderdagmiddag 5 oktober een bijeenkomst voor HR-professionals en recruiters over het werven van IT-talent. Hoe zorg je er al organisatie voor dat je de slag om talent wint? Met sprekers als Hans van der Spek (Berenschot), Hank Oosterbaan (ASML), Marieke Duijndam (UWV) en Anouk Kon (Indeed). De vraag of het wel zo verstandig is om meteen de portemonnee te trekken om IT-talent te werven en te behouden zal ook zeker aan bod komen. Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op hier.

Er volgen dit najaar nog 2 andere sessies over het behouden van IT-talent (2 november) en het om- en bijscholen van IT-talent (16 november). Alle sessies vinden plaats in Amsterdam.

Meer weten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in