Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Exact staat alweer in de etalage’

De Britse investeringsmaatschappij Apax heeft Exact te koop gezet. Het Delftse bedrijf moet zo’n 1,5 miljard euro opbrengen.

Dat schrijft het FD vanochtend op basis van meerdere bronnen op voorwaarde van anonimiteit. Het verkoopproces zou zich nog in een vroeg stadium bevinden. Apax, dat nog maar sinds maart 2015 eigenaar is van Exact, wil niet reageren.

De Britse investeringsmaatschappij betaalde destijds 730 miljoen euro voor het boekhoudsoftwarebedrijf uit Delft, dat de sponsor is van Formule 1-coureur Max Verstappen. De Britten legden zelf 330 miljoen euro in en leenden de resterende miljoenen, zoals gebruikelijk is bij private-equityfirma's. De overname kwam na een moeilijk jaar voor Exact, waarin de winst flink was gedaald.

Het bedrijf probeerde om te schakelen van de verkoop van traditionele softwarepakketten naar Software-as-a-Service in de cloud. Apax wilde van Exact een wereldwijde top 3-speler maken met software voor het mkb. Maar het veroveren van grote markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland bleek te hoog gegrepen. Sinds vorig jaar richt Exact zich weer op thuismarkt de Benelux, plus Frankrijk en Spanje. Het verkocht ook drie Amerikaanse dochterbedrijven aan ECI Software Solutions uit Texas, dat net als Exact in handen is van Apax, voor in totaal 185 miljoen euro.

Exact concurreert in Nederland met onder andere Afas, Raet en Unit4. De beoogde opbrengst van 1,5 miljard euro, inclusief schulden, is bijna 19 keer de brutowinst voor afschrijvingen (ebitda).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in