Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Doorstroming naar ICT-masters ondermaats’

Afgestudeerde ICT’ers op hbo-niveau kunnen op het moment niet gemakkelijk doorstromen naar ICT-masters. De HBO-i stichting, het samenwerkingsverband van ICT-opleidingen in het hoger beroepsonderwijs in Nederland, zegt dat dit snel anders moet.
studeren
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Voor de meeste ICT-masters zijn voor ICT-bachelors met een hbo-diploma schakelprogramma’s vereist. “Hoewel we op het moment geen overzicht hebben over alle schakelprogramma’s zien we in een aantal gevallen wel dat hierin onderdelen zijn opgenomen die in de academische bachelor programma’s voorkomen terwijl ze in de master programma’s nauwelijks een rol spelen”, laat Frens Vonken, voorzitter van het HBO-i, in een reactie aan AG Connect weten.

Eerder deze week werd bekend dat het gebrek aan schakeltrajecten de doorstroom van hbo-studenten blokkeert. Bij minstens 100 masteropleidingen wordt geen schakeltraject aangeboden, concludeerde de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van een steekproef. Masteropleidingen lijken bovendien in veel gevallen hbo-studenten te weigeren, aldus de LSVb.

De LSVb ontdekte dat 83 masteropleidingen hbo-studenten geen toegang verschaffen tot de master, zonder verdere verduidelijking op hun website. Afgestudeerde hbo’ers wordt regelmatig de toegang tot een master ontzegd, ook als die binnen hun vakgebied ligt. Studenten met een universitaire bachelor buiten het vakgebied mogen in veel gevallen wel doorstromen naar de master.

Oproep tot actie

Universiteiten zijn verplicht om schakeltrajecten aan te bieden. Studenten komen voor een schakeltraject in aanmerking als zij een deel van de kennis of onderzoeksmethoden missen om aan een master te kunnen beginnen. Zo kunnen studenten met een hbo-diploma of wo-bachelor uit een andere studierichting doorstromen naar de gewenste masteropleiding. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh roept naar aanleiding van de steekproef dan ook op tot actie: “Het is pijnlijk om te zien dat universiteiten hun plicht om studenten te helpen soms omzeilen. We vragen de Inspectie van het Onderwijs om hier onderzoek naar te doen en de wet te handhaven.”
 

Gelijke kansen

Ook Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, vindt de bevindingen van de LSVb zorgelijk. “Het kan niet zo zijn dat we als onderwijssector een prioriteit hebben gemaakt van gelijke kansen maar dat deze doorstroomroute in een aantal gevallen zou worden geblokkeerd.” Hij vraagt aandacht voor de doorstroom naar masters: “Ambitieuze studenten die na hun bachelor willen doorleren of zich willen specialiseren moeten we in Nederland juist stimuleren. Het lijkt er helaas op dat dat niet altijd mogelijk is in het wo, reden te meer voor hogescholen om meer professionele masters aan te bieden.”

Geen structurele oplossingen

Volgens Frens Vonken van HBO-i hebben hogescholen op lokaal/regionaal niveau deze schakelprogramma’s wel gedeeltelijk geïntegreerd in het bachelor programma. “Maar dat zijn geen structurele oplossingen. Initiatieven tot verbetering van de doorstroom worden in de regel vanuit het hbo genomen en zijn niet zelden een moeizaam proces.”

Hij benadrukt dat het aanbieden van professionele masters ‘zeker iets is dat vanuit het hbo wordt overwogen en in de toekomst waarschijnlijk gaat toenemen’. Het HBO-i heeft dit najaar een project op stapel staan om te inventariseren welke schakeltrajecten er zijn, om vandaaruit in beeld te krijgen hoe de doorstroom naar academische masters verbeterd kan worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in