Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit vinden studenten de beste en slechtste mbo-instellingen voor ICT-studies

Wie ICT wil studeren aan het mbo, kan bij meer dan veertig onderwijsinstellingen terecht. De één doet het echter beter dan de ander, vinden studenten. In de JOB-monitor geven studenten aan wat zij van het domein Informatie en communicatietechnologie binnen hun school en van de eigen opleiding vinden. AG Connect spitte de resultaten door om te zien wie het beste en slechtste beoordeeld werden.
Studenten achter computers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De JOB-monitor van JOB MBO is een enquête die iedere twee jaar onder studenten wordt verspreid, waarin de studenten gevraagd worden naar de kwaliteit van het mbo-onderwijs wat zij volgen. Daarmee is de enquête vergelijkbaar met de Nationale Studenten Enquête (NSE), die ieder jaar onder studenten van hbo's en universiteiten wordt gehouden. Maar in tegenstelling tot de hbo's en universiteiten zijn mbo's niet verplicht om mee te doen aan de enquête. Niet alle mbo's kiezen er dan ook voor om de enquête onder hun studenten te verspreiden, wat betekent dat er niet over alle mbo's met ICT-onderwijs oordelen bekend zijn.

De meest recente enquête werd tussen 1 december 2021 en 25 maart 2022 ingevuld door in totaal 224.212 mbo-studenten, van wie 5% een studie volgt in het domein informatie en communicatietechnologie. Onder dit opleidingsdomein vallen de studies medewerker ICT support op niveau 2, allround medewerker IT systems and devices op niveau 3 en Expert IT systems and devices en software developer op niveau 4. In totaal gaven studenten van 37 mbo's met ICT-onderwijs hun oordeel.

Helaas geeft de JOB-monitor geen uitsplitsing per studie bij iedere onderwijsinstelling, maar wordt alleen het gemiddelde oordeel van studenten over het domein informatie en communicatietechnologie en de gemiddelde beoordeling over de eigen opleiding gegeven. Op scholen waar meerdere ICT-studies gegeven worden, zijn de oordelen dus het gemiddelde van studenten van al die studies.

Veel zesjes en zevens

Studenten blijken dit jaar in de JOB-monitor behoorlijk positief te zijn over de onderwijsinstellingen. Bijna iedere mbo krijgt voor zowel het gehele domein als de opleiding gemiddeld een 6 of hoger. Tien instellingen scoren op het domein zelfs een 7 of hoger op een schaal van 10.

De hoogste scores zijn dit jaar voor het Hoornbeeck College - waar ICT-studies op mbo niveau 2, 3 en 4 aangeboden worden - en het Grafisch Lyceum Rotterdam, waar alleen ICT-studies op niveau 3 en 4 te volgen zijn. Beide mbo's krijgen een 7,6 krijgen voor het gehele domein en een gemiddelde van 7,4 voor de opleidingen. Ter vergelijking: de landelijke gemiddelden van álle domeinen en opleidingen zijn een 6,6 en een 6,8. Op beide mbo's zijn studenten erg te spreken over de omgeving, sfeer en veiligheid, het onderwijs en de begeleiding en de stages bij leerbedrijven. De informatie kan op beide plekken nog wel iets verbeterd worden, menen studenten. Bij het Hoornbeeck College is 46% hier positief over en bij het Grafisch Lyceum Rotterdam is dat 45%. 

Ook het ROC Nijmegen - met alleen opleidingen op niveau 3 en 4 - krijgt dit jaar een hoge score van studenten. Het gehele domein krijgt gemiddeld een 7,5 als cijfer en de eigen opleiding wordt door studenten zelfs met gemiddeld een 7,8 beoordeeld. 73% is positief over het onderwijs en de begeleiding en 70% is erg te spreken over de omgeving, sfeer en veiligheid. Verder zijn studenten positief over onder meer het lesmateriaal en de toetsen (62%).

Tot slot krijgt ook het SintLucas, met ook alleen ICT-studies op niveau 4, een 7,5 voor het gehele domein. Voor de eigen opleiding geven studenten gemiddeld een 7,4. Studenten zijn te spreken over het onderwijs en de begeleiding (60%), net als over de omgeving, sfeer en veiligheid (71%). 

De tien beste mbo's voor ICT-onderwijs

Mbo Gemiddeld oordeel domein Gemiddeld oordeel opleiding
Grafisch Lyceum Rotterdam 7,6 7,4
Hoornbeeck College 7,6 7,4
ROC Nijmegen 7,5 7,8
SintLucas 7,5 7,4
ROC Ter AA 7,2 7,2
Mediacollege Amsterdam (vmbo) 7,1 7,3
Friesland College 7,1 7,2
Deltion College 7,1 7,1
Graafschap College 7 7,3
Grafisch Lyceum Utrecht 7 7,2

Slechts drie vijfjes

Echt slechte scores zijn niet te vinden onder de deelnemende mbo's. Slechts drie opleidingen scoren lager dan een zes, maar allemaal nog wel hoger dan een 5,5. Daarmee kan gesproken worden van een krappe voldoende.

De laagste score dit jaar is voor Zadkine. Het gehele domein krijgt van studenten gemiddeld een 5,6, maar ze  beoordelen de eigen opleiding gemiddeld wel met een 6. De meeste kritiek hebben studenten op de informatie die geboden wordt: slechts 30% is daar positief over. Twee derde heeft bovendien kritiek op het lesmateriaal en de toetsen en 65% is niet zo tevreden over het onderwijs en de begeleiding.

Verder krijgt het domein informatie en communicatietechnologie als geheel bij Curio een 5,7 van studenten. Hier zijn zowel op niveau 2 als op niveau 3 en 4 ICT-studies te volgen. Studenten zijn over de eigen opleiding opnieuw wat positiever dan over het gehele domein: die krijgt gemiddeld een 6,2. De meeste kritiek hier draait om de stagebegeleiding vanuit school, waar slechts een kwart van de studenten positief over is. Daarnaast is 69% niet tevreden met de gegeven informatie.

De laatste score onder de zes is voor ROC Mondriaan, waar het gehele domein van studenten een 5,9 krijgt. De opleidingen zelf worden echter gemiddeld met een 6,5 beoordeeld. Ook hier klinkt kritiek op de stagebegeleiding door de school en op de gegeven informatie. Daarnaast is 63% niet zo tevreden over het onderwijs en de begeleiding.

De vijf laagste scores

Mbo Gemiddeld oordeel domein Gemiddeld oordeel opleiding
Zadkine 5,6 6
Curio 5,7 6,2
ROC Mondriaan 5,9 6,5
ROC Kop van Noord-Holland 6 6,2
Albeda 6 6,4

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in