Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsvereniging start met intervisiesessies

Om beter te worden in het vak van IT-professional is alleen vakkennis vergaren niet voldoende. Het is ook belangrijk om te reflecteren op je eigen handelswijze. Daarom start de beroepsvereniging KNVI sinds dit jaar met intervisie voor haar leden.
Overleg
© Shutterstock
Shutterstock

Kritisch naar jezelf kijken, is belangrijk om een betere professional te worden, vindt initiatiefnemer Casper van den Wall Bake. “Net zoals bij andere kenniswerkers gaat het bij informatieprofessionals niet alleen om vakkennis, maar ook om mensenkennis. Dat valt niet uit boeken te halen, maar kan je leren doordat anderen je vragen stellen over je persoonlijke blinde vlekken. Het reflecteren in een kleine groep gelijkgestemden over vraagstukken en dilemma’s in het eigen professioneel handelen is in mijn ogen essentieel voor iedere professional.”

Deelnemers bespreken in groepen van vijf tot acht deelnemers met elkaar een casus die door één van de deelnemers is voorgelegd. Dat bepreken gebeurt met hulp van een intervisiemethode en met hulp van en facilitator. De intervisiegroep stelt daarbij vooral vragen, geeft geen oplossingen en velt geen oordeel. De groep moet de inbrenger vooral helpen om zijn situatie  te verkennen en alternatieven te ontdekken. “Het is niet de bedoeling dat de intervisiedeelnemers elkaar advies geven, doel is om mensen te laten reflecteren op hun handelen”, aldus van den Wall Bake.

Belangrijker dan kennis

De groep bepaalt zelf hoe vaak en waar ze samenkomen. De facilitator bewaakt de kwaliteit van de sessies, stimuleert de deelnemers tot reflectie en zorgt voor een veilige leeromgeving. Van den Wall Bake heeft zelf veel gehad aan intervisie. “De afgelopen tien jaar gaf mijn intervisiegroep mij de belangrijkste input om te kunnen opereren als een professional. Ik vond dat belangrijker dan kennis. Het is prettig als je je acties kunt toetsen met een groep die je kunt vertrouwen.”

KNVI-bestuurslid Tom Dalderup, ook betrokken bij de intervisiesessies, vond zijn intervisiesessies ook nuttig. “Ik heb erdoor geleerd om niet altijd een advies te geven en mijn eigen mening te verkondigen. Door een dialoog te voeren om een ander niveau kan je dingen benoemen die vervolgens een belangrijke bijdrage kunnen zijn voor alle mensen die meedoen.”

Geen gelijke geesten

Volgens Van den Wall Bake is het niet de bedoeling dat in een groep allemaal gelijke geesten zitten, maar juist “mensen van verschillende pluimage. Het hoeft echt niet allemaal vakgenoten te zijn, maar kunnen bibliothecarissen, managers of programmeurs zijn. Het gaat erom dat ze elkaar een spiegel kunnen voorhouden en van elkaar willen leren.”

Inmiddels zijn er drie intervisiegroepen (bijna) gestart in verschillende steden, namelijk Wageningen, Den Haag en Amsterdam. In Rotterdam worden nog kandidaten gezocht, maar ook daar is het voornemen om snel te starten. Deze groepen worden begeleid door een externe facilitator. De komende tijd worden ook nieuw facilitators geworven die volgende groepen weer kunnen begeleiden.

Intervisie bij KNVI

Meer informatie over intervisie bij KNVI staat in de flyer.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in