Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsvereniging herprofileert vak van informatieprofessionals

Door digitalisering verandert de samenleving, maar ook de rol van de mens. De toekomstvisies verschillen, maar volgens de beroepsvereniging voor IT-professionals blijft de mens centraal staan. De KNVI verwacht dat de mensheid steeds slimmer wordt en denkt dat de komende tien jaar de tijd van ‘Smart Humanity’ wordt.
KNVI-Logo

De visies over hoe de rol en de plaats van de mensheid verandert door digitale technologie lopen sterk uiteen. Zo verwacht de een dat robots en algoritmes de wereld overnemen, terwijl de ander juist een samensmelting van mens en cybernetica ziet. Er is ook een groep die de mensheid via ICT de vervuilde aarde ziet terugbrengen naar een biologisch juiste balans. “Hoe het ook zij, de mens staat centraal in onze informatiemaatschappij en behoort centraal te blijven staan; ook bij alle huidige en toekomstige veranderingen”, reageert Wouter Bronstgeest, medevoorzitter van KNVI.

De KNVI heeft het begrip ‘Informatieprofessional 3.0’ en de ‘Digitale transformatie’ neergezet en uitgewerkt in diverse beleidsplannen en publicaties. ‘De kern van de ontwrichtende veranderingsgolven heeft een ongekend grote impact op professionals én op de organisaties waarin deze professionals werken. Er rust dan ook een grote verantwoordelijkheid op de schouders van die informatieprofessional 3.0”, aldus Brongeest.

Smart Humanity

Volgens Bronsgeest zal iedereen zich bewust moeten zijn van de kwesties die nieuwe technologie, nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe manieren van communiceren met zich meebrengen. Hij denkt dat we naar het decennium van Smart Humanity gaan. “Smart Humanity staat voor mensen die digitale ontwikkelingen weten toe te passen en ethisch verantwoord omgaat met deze technologie. Voor een samenleving die de aarde en het gebruik van haar grondstoffen weer in balans weet te brengen. Een samenleving die technologie inzet om de vervuiling en de uitputting van de aarde om te keren. En een samenleving die innovaties inzet om misstanden tegen te gaan en ieder individu – geen uitgezonderd - een kans op een waardig leven geeft.”

Taskforce opgezet

De KNVI speelt een cruciale rol in het agenderen van kennis en scholing en is vakinhoudelijk betrokken bij de uitvoering; zowel op macro- als microniveau. De beroepsvereniging draagt actief bij aan het informeren en scholen van professionals, mede op basis van een telkens actuele rubricering van digitale functies en beroepen. Hiertoe wordt een taskforce opgezet, die binnen en buiten de beroepsvereniging aan de slag gaat.

Andere benadering

Volgens Bronsgeest is er vanuit dit perspectief bezien geen tekort aan ICT’ers in ons land. “Er is een tekort aan opleidingen om mensen betekenisvol en waardevol werk te laten houden. Er is ook geen tekort aan banen en kansen; er is een tekort aan organisaties die de stap durven maken naar nieuwe bedrijfsmodellen.” Verder is er een tekort aan opleiders die vooruit kijken en scholieren en studenten klaarstomen voor hun taak in de nieuwe samenleving en aan goed geïnformeerde en opgeleide politici en beleidsmakers. “Er is een tekort aan kennis bij politici en opleiders over al bestaande competentieframeworks en de Europese en mondiale ontwikkelingen.”

De KNVI doet er naar eigen zeggen alles aan doen om deze omissies te verhelpen met het organiseren van kennisdeling, het bieden van een platform waar deskundigen uit het vakgebied, kennisinstellingen en beleidsmakers elkaar ontmoeten en het verstevigen van de erkenning van de beroepsbeoefenaars. Bronsgeest: “Als KNVI zijn we meer en meer betrokken bij de maatschappelijke discussies over ICT en de rol van informatie-voorziening in de maatschappij. We versterken daartoe de rol met de wetenschap, bijvoorbeeld via onze wetenschappelijke vertegenwoordigers in IFIP, de Internationale koepelorganisatie voor ICT beroepsorganisaties.” Daarnaast neemt de beroepsvereniging steeds vaker deel aan gesprekken over het onderwerp bijvoorbeeld bij het Rathenau-instituut / SER, Den Haag Legal Delta en iPoort.

“De nieuwe KNVI legt nadrukkelijk de verbinding tussen maken, beheren én gebruiken van informatie. Zo zijn we ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen binnen de IFLA, de International Federation of Library Associations, het leidende internationale instituut dat bibliotheken en informatieservices en hun gebruikers vertegenwoordigd.”

Vandaag, op de nieuwjaarsreceptie van KNVI, wordt het thema 'Smart Humanity' geïntroduceerd. Het begrip is door bestuurslid Sandra de Waart geframed.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in