Overslaan en naar de inhoud gaan

KNVI omarmt ethiek robotontwikkeling

De Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals gaat een samenwerking aan met de Foundation for Responsible Robotics (FRR). De missie van de FRR is om het ontwerpen, ontwikkelingen en implementeren van robots op een ethisch verantwoordelijk manier te laten gebeuren.

“De FRR werkt op de leading edge van robotics, een inhoudelijk gebied waar iedereen - ook de KNVI-professionals - nog veel in kan leren”, zegt KNVI-voorzitter Wouter Bronsgeest.

“Robotica levert zowel inhoudelijke en ethische vraagstukken op. Vraagstukken die voor informatieprofessionals én de organisaties waarin zijn werken relevant zijn.” De verenigingen zeggen de FRR haar kritische beschouwingen over ethische en menselijke verantwoordelijkheidskwesties inbrengt in de samenwerking. Zo wordt de impact die nieuwe technologie heeft op de maatschappij ingebracht in de professionele gedragscodes van de KNVI.

Geen morele intelligentie

Zo zal de KNVI bijdragen aan de doelstelling van de FRR. Robots zijn hulpmiddelen zonder morele intelligentie, schrijft de FRR op haar website. “ Dat betekent dat het aan ons is - de mensen achter de robots - om verantwoordelijk te zijn voor de ethische ontwikkelingen die noodzakelijkerwijs gepaard gaan met technologische innovatie.”

Een andere reden is de toegang tot een nieuw academisch netwerk voor de leden van de KNVI, zegt Bronsgeest. “Daarnaast is de FRR een academisch netwerk. Een van onze speerpunten is de link naar de wetenschap te versterken. FRR-mededirecteur Aimee van Wynsberge is lid van de IFIP, de internationale koepel van IT-verenigingen. Ze is Nederlandse afgevaardigde in de internationale werkgroep die zicht bezig houdt met de impact van ICT op de maatschappij.”

De samenwerking start 1 december 2017. Dan zullen de eerste gezamenlijke projecten starten waaruit publicaties zullen voortvloeien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in