Overslaan en naar de inhoud gaan

Beheerders en sysadmins, ga nu omscholen!, raadt IDC aan

Marktonderzoeker IDC waarschuwt dat de komende vijf jaar het aantal banen in IT-operations jaarlijks met 8,2% zal krimpen. Voor sysadmins schatten de analisten de krimp op jaarlijks 7,8%. Groei zit er juist in DataOps en MLOps.
college
© Shutterstock
Shutterstock

IT'ers met een puur operationele rol zullen de komende jaren steeds meer worden ingezet voor wat IDC noemt 'hybride taken', waarbij zij steeds vaker worden ingezet voor traditioneel software-ontwikkelingswerk. IT-Ops en sysadmins doen er dus goed aan zich nu al te oriënteren op die nieuwe rollen om hun positie de komende jaren veilig te stellen.

De veranderingen zijn volgens IDC eigenlijk voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan de migratie naar de cloud. De rolverschuiving doet volgens de marktonderzoeker denken aan de jaren rond de eeuwwisseling toen het commerciële internet goed op gang kwam en er een enorme behoefte ontstond aan webdevelopers en netwerkspecialisten. Ook nu is zo'n sterke groei aan nieuwe rollen te zien. IDC wijst op een jaarlijkse toename van het aantal banen die het bureau schaart onder de noemer DataOps met 17,9% de komende vijf jaar. Nog sterker groeit de behoefte aan MLOps-specialisten, namelijk jaarlijks met 20,1%.

Nieuwe rollen

DataOps-specialisten zijn in de weer met een combinatie van verschillende technologieën en methoden gericht op de kwaliteit van consistente en continue aanvoer van data. Daarbij spelen automatiseringsprocessen en methoden vergelijkbaar met agile software engineering een belangrijke rol.

salary survey 2023
salary survey 2023

Wat ben jij waard?

Salary Survey 2022

MLOps-specialisten stroomlijnen en automatiseren het hele proces rond machine learning. Daarbij zijn onder meer het beheer en automatiseren van machine learning data en aanvoerroutes daarvoor van belang - net als machine learning code en machinelearning-modellen - van het moment van dataverzamelen tot het in gebruik nemen van modellen en het controleren en onderhouden van de processen.

Kortom de traditionele beheerrollen verdwijnen grotendeels en worden vervangen door beheerrollen waar veel meer software-ontwikkeling bij komt kijken. IDC heeft deze inzichten afgeleid uit hun jaarlijkse onderzoeken en voor het eerst samengevat in het rapport Worldwide xOps Census and Forecast.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee