Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal ICT’ers in de WW neemt nauwelijks af

Vorige maand hadden ondanks de krappe ICT-arbeidsmarkt nog altijd 6.611 IT’ers een WW-uitkering. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van UWV.
werkplek

Terwijl het aantal WW-uitkeringen gemeten over alle sectoren in mei gemiddeld met 4,2% terugliep ten opzichte van de maand april, was er bij ICT-beroepen slechts sprake van een marginale afname van 1,7%. De maand ervoor was er in de ICT nog sprake van een afname van het aantal WW-uitkeringen van 2,5%. Op jaarbasis liep het aantal WW-uitkeringen voor ICT-personeel terug met 11,7%, terwijl het landelijk gemiddelde uitkwam op een afname van maar liefst 22%.

Verschillen per leeftijdscategorie

Verdeeld per leeftijdscategorie valt op dat met name de 50-plusser in de ICT het nog altijd zwaar heeft. Van de 6.611 WW-uitkeringen voor ICT’ers gaan er 3.573 naar een 50-plusser, 2.783 naar IT’ers tussen de 27 en 50 jaar zonder baan en slechts 255 IT’ers onder de 27 jaar hebben een WW-uitkering. Overigens nam het aantal WW-uitkeringen voor alle leeftijdscategorieën in de ICT licht af ten opzichte van de maand ervoor.

UWV bracht ook in kaart hoeveel nieuwe WW-uitkeringen er vanaf begin dit jaar zijn verstrekt aan ICT’ers. Dat zijn er 2.907, tegen 3.284 in de eerste vijf maanden van 2017. Het gaat om ongeveer 2% van alle verstrekte nieuwe WW-uitkeringen in ons land. Het gaat hoofdzakelijk om ICT’ers die hun baan zijn kwijtgeraakt in de leeftijdscategorie 27-50 jaar (1.726 uitkeringen). Het gaat daarnaast om 864 nieuwe WW-uitkeringen voor 50-plussers en 317 uitkeringen voor ICT’ers onder de 27 jaar.

Het aantal beëindigde WW-uitkeringen voor ICT’ers in de eerste vijf maanden van dit jaar bedraagt 3.343, waarvan er 1.318 werden beëindigd omdat de maximale duur van de uitkering was verstreken. Vorig jaar in de vergelijkbare periode werden er iets meer WW-uitkeringen voor ICT’ers beëindigd (3.376, waarvan 1.196 wegens de maximale duur).

Werkloosheid gestabiliseerd

De daling van de werkloosheid in ons land is volgens het CBS in mei verder gestabiliseerd. In de vijfde maand van het jaar waren er 352.000 werklozen, oftewel 3,9 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder lag het werkloosheidspercentage vrijwel op hetzelfde niveau.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in