Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal werknemers binnen datacenters groeit naar 6.500 werknemers in 2028

De datacentersector heeft er de afgelopen jaren steeds meer vrouwen bij gekregen. En dat is hard nodig: de sector heeft nog altijd een enorm personeelstekort en naar verwachting neemt de werkgelegenheid de komende jaren alleen maar toe. Dat stellen de Dutch Datacenter Association (DDA) en Digital Reality op basis van onderzoek naar de werkgelegenheid in de branche. 

In totaal zijn er volgens het onderzoek bijna 13.000 banen gecreëerd door datacenters. Naar verwachting groeit dat in 2028 naar een kleine 15.000. Het gaat dan dus niet alleen om werknemers binnen datacenters, maar ook om banen die indirect door datacenters worden gecreëerd.

Naar verwachting neemt het aantal werknemers dat echt binnen datacenters werkt gemiddeld met 3% per jaar toe tot meer dan 6.500 in 2028. Het afgelopen jaar nam ook het aantal vacatures al toe: in 2023 werden 648 vacatures geteld voor datacenters, tegenover 600 in 2021. 

Meer vrouwen en flex

Uit het onderzoek blijft verder dat steeds meer vrouwen in de datacentersector zijn gaan werken. In de technische functies is het aantal vrouwen gestegen van 2,5% in 2021 naar 3% nu. In niet-technische functies nam het aantal vrouwen nog sneller toe, namelijk van 8,4% naar 11,7%. 

Mogelijk heeft die stijging te maken met hoe datacenters omgaan met het aantrekken van meer vrouwen. Eén op de vier datacenters geeft vrouwen voorrang bij gelijke geschiktheid. Een even zo grote groep neemt daarnaast deel aan speciale evenementen, bijvoorbeeld Girls Day, om vrouwen te enthousiasmeren voor een baan in de sector.

Tot slot worden er steeds meer flexibele werkmogelijkheden aangeboden. In 2019 was flexibel werken nog bij 20% van de datacenters mogelijk, nu kan dat bij 42% van de locaties. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in