Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag naar datacentercapaciteit piekte in tweede kwartaal 2023

Tussen april en juni boekten Europese datacentra een recordtoename in de vraag naar nieuwe capaciteit, volgens een inventarisatie van JLL, een Britse bemiddelaar in zakelijk vastgoed. Amsterdam blijft sinds 2020 achter met significante uitbreiding ondanks het aflopen van het verbod op het bouwen van nieuw datacenters in de regio. 

datacentrum
Shutterstock

In Amsterdam werd in het tweede kwartaal 10 MW toegevoegd en de stad komt daarmee op een totaal van 458 MW. Hoewel er in het tweede kwartaal wat capaciteit bijkwam, is er sinds het verbod op de uitbreiding van capaciteit in 2020 eindigde geen significante groei opgetreden. Hoe anders is dat in Frankfurt waar in het tweede kwartaal er 44 MW bijkwam en in het eerste halfjaar in totaal 80 MW.

In totaal 114 MW erbij in Q2

Ook in Londen - met 902 MW nog altijd de grootste leverancier van datacentercapaciteit in Europa - was er sprake van een stijging, maar met een bescheiden 7 MW. In Parijs kwam er 24 MW bij en in Dublin 12 MW. In totaal kwam er in het tweede kwartaal in de belangrijkste datacenterregio's in Europa 114 MW bij. 

De vraag naar nieuwe datacentercapaciteit is zo groot dat klanten zich vast intekenen op nieuwe faciliteiten die nog moeten worden gebouwd, concludeert JLL in het rapport (pdf) dat werd opgepikt door The Register. Problemen in de toeleveringsketen bij de bouw van nieuwe datacentra hebben ervoor gezorgd dat er in veel gevallen sprake was van een vertraagde oplevering. 

GenAI zorgt voor verschuiving in populaire locaties

JLL constateert verder dat vooral de snelle groei in het gebruik van generatieve AI zorgt voor een piek in de vraag naar datacentercapaciteit. Veel bedrijven willen modellen trainen op eigen data. Dat kan nog een effect gaan hebben op de locaties voor de planning van nieuwe datacentra. Omdat bij de training van AI-modellen latency eigenlijk geen rol speelt, kunnen de locaties waar dit gebeurt makkelijk verder weg van de klanten worden gekozen en op plekken waar juist ruimte, energie en water voor koeling makkelijker beschikbaar zijn. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in