Overslaan en naar de inhoud gaan

4 op de 10 ICT’ers in de WW zijn ouder dan 55

Eind juli kregen er nog altijd meer dan 6.300 niet-werkende ICT-professionals in ons land een WW-uitkering via het UWV. En dat terwijl de vraag naar IT’ers ongekend hoog is.
Oudere handen op laptop
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Veruit de grootste groep van de ICT’ers met een WW-uitkering is ouder dan 55 jaar. Maar liefst 40 procent valt in de leeftijdscategorie 55 jaar of ouder. Van alle werkzame ICT’ers in ons land is slechts 14 procent 55-plus. “We zien dus een sterke vertegenwoordig van 55-plus in de WW”, reageert Hubert Heutink, communicatiemanager bij UWV.

ICT vs andere sectoren

Bovendien is het aandeel 55-plussers met een WW-uitkering in de ICT hoger dan in veel andere sectoren. Het totaal aandeel van WW-uitkeringen aan 55-plussers was in juli 37 procent, tegen dus 40 procent in de ICT.

Uit onderstaande tabel van UWV wordt duidelijk dat ook 45 tot 55 jarigen relatief vaak werkloos zijn in de ICT, terwijl starters en young professionals relatief weinig zonder baan komen te zitten.

Overzicht percentage WW-uitkeringen
Overzicht percentage WW-uitkeringen

In de maand juni werden er nog 6.458 WW-uitkeringen verstrekt aan ICT-professionals. Dat komt neer op een afname van 1,8 procent in een maand tijd. Op jaarbasis was er sprake van een daling van maar liefst 14 procent, want in juli vorig jaar ging het nog om 7.373 WW-uitkeringen voor ICT’ers. Maar liefst 3.444 ICT’ers met een WW-uitkering zijn ouder dan 50 jaar.

In de eerste 7 maanden van dit jaar werden er 3.841 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt aan ICT’ers. Vergeleken met de eerste 7 maanden van 2017 komt dit neer op een daling van ruim 15 procent. Van die ruim 3.800 nieuwe uitkeringen ging het om 1.131 uitkeringen voor 50-plussers.

Tot nu toe werden er in 2018 exact 1.826 WW-uitkeringen voor ICT’ers beëindigd omdat zij een andere baan vonden. Hiervan waren er maar 451 vijftig jaar of ouder. Verder werden 1.645 WW-uitkeringen voor ICT’ers beëindigd omdat de maximale duur was verstreken, waarvan 586 voor vijftigplussers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in