Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekeraars redden EPD-infrastructuur

Volgens Nictiz, bouwer en beheerder van de infrastructuur voor de uitwisseling van elektronische patiëntgegevens, is er minimaal 7,2 miljoen euro nodig voor de exploitatie van het landelijk schakelpunt (LSP). Omdat Nictiz dat geld via de zorgaanbieders niet bij elkaar kon krijgen, dreigde Nictiz de stekker uit het LSP te trekken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zorgverzekeraars Nederland willen garant staan voor de 6,6 miljoen euro die huisartsen en huisartsenposten voor aansluiting op het LSP moeten betalen. Met de 700.000 euro die aan toezeggingen van apothekers en andere zorgaanbieders al binnen was, komt het totaalbedrag uit op 7,3 miljoen euro, iets meer dan er volgens Nictiz minimaal nodig is. Zorgverzekeraars Nederland gaat deelname van zorgaanbieders aan het LSP vanaf 2013 verplicht stellen.

Het LSP zal voor de uitwisseling van de patiëntendossiers in de regio worden gebruikt, nadat de patiënt daar toestemming voor geeft. Een uittreksel van zijn EPD kan ook door andere zorgaanbieders in Nederland geraadpleegd worden, als de patiënt ook daar toestemming voor geeft.

Overheid wil overgangsperiode financieren

Minister Schippers is bereid 1,5 miljoen euro te betalen om het klantenloket een jaar langer open te houden. Bij het klantenloket kunnen burgers hun dossiers uit de verwijsindex van het LSP laten verwijderen. Als straks alle burgers expliciet aan hun zorgaanbieders hebben laten weten of hun patiëntgegevens wel of niet via het LSP uitgewisseld mogen worden, is het klantenloket niet langer nodig. Gisteren heeft ministers Schippers (Volksgezondheid, VVD) de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Het scheelde niet veel of de infrastructuur voor de landelijke uitwisseling van EPD's was gesneuveld, omdat de minister van Volksgezondheid op last van de Eerste Kamer de geldkraan dichtdraaide. Onder zorgverleners bestond vervolgens onvoldoende belangstelling om de kosten van het systeem zelf te dragen. Er is inmiddels ongeveer 300 miljoen euro in de landelijke infrastructuur en het schakelpunt gestoken.

Kosten per burger verwaarloosbaar

Vanaf 2013 zullen de zorgverzekeraars de kosten voor het gebruik van de 'EPD uitwissel infrastructuur' betalen via de vergoedingen en de tarieven voor de zorgverleners. De kosten van het gebruik van de systemen liggen volgens Nictiz op ongeveer 10 miljoen euro per jaar. "Met ongeveer 16 miljoen zorgverzekerden gaat het om een bijna verwaarloosbaar bedrag per burger," zegt Edwin Velzel, woordvoerder van de zorgaanbieders.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in