Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 krijgt zandbak voor dubieuze apps

In een van de komende versies van Windows 10 komt de mogelijkheid verdachte apps geïsoleerd te laten draaien in een wergwerp-omgeving.
Windows 10 venster

De nieuwe eigenschap heet 'InPrivate desktop' en werd door Ars Technica ontdekt bij deelnemers aan het Insider-programma. Gebruikers krijgen de mogelijkheid een InPrivate Desktop app te downloaden. Het activeren daarvan leidt tot het opzetten van een virtuele desktop-omgeving die geen verbinding kan maken met andere apps of data. De enige manier om gegevens over te hevelen is via het klembord dat zowel in de normale omgeving als in de veilige desktop-omgeving werkt.

Het is natuurlijk al langer mogelijk zelf een virtual machine op te zetten in combinatie met Windows 10, maar dat vereist wel wat kennis en ervaring. De InPrivate Desktop-app moet dat proces aanzienlijk vereenvoudigen waardoor gebruikers sneller grijpen naar de veilige omgeving, verwacht Microsoft. In deze omgeving kan de verdachte app bijvoorbeeld worden gecheckt op ongeoorloofd datagebruik of ransomware-praktijken.

Gebruik beperkt

InPrivate Desktop werkt vooralsnog alleen in combinatie met een Windows 10 Enterprise system waarop virtualisatie is geactiveerd en dat beschikt over voldoende werkgeheugen en opslag.

De komst van InPrivate Desktop werd aangekondigd doordat Microsoft een speciale bughunt uitschreef voor de app binnen het Insider-programma, hoewel een aantal links daarvan alleen toegankelijk waren voor Microsoft-personeel. De bughunt is inmiddels weer offline gehaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in