Overslaan en naar de inhoud gaan

'Problemen dreigen voor de Oracle's en SAP's van deze wereld'

Enterprise license agreements hebben aantrekkelijke kanten voor de klanten. Maar één van de effecten ervan is wel dat overstappen nog lastiger wordt, stelt Goldmacher. Wie zo'n licentie heeft afgesloten, kan namelijk de kosten niet of nauwelijks terugbrengen door voor één applicatie of het onderhoud daarop van leverancier te veranderen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Door het dempende effect van de inertie die enterprise licence agreements teweeg brengen, weten leveranciers als Oracle en SAP de prijsdruk in de markt nog redelijk te weerstaan.

Maar onderzoek dat Cowen and Company publiek heeft gemaakt via The Register suggereert, dat dat dempende effect begint uit te doven. Cowen and Company deed onderzoek onder 85 senior IT executives, en bekeek daarna hoe de IT-verantwoordelijken van bedrijven met meer dan 500 miljoen dollar omzet en een IT-budget groter dan 50 miljoen dollar erin stonden.

Bijna alle IT-verantwoordelijken op zoek naar besparingen

95 procent van deze ministeekproef - die uit 45 personen bestond - is op zoek naar goedkopere alternatieven. 25 van hen zoeken een andere softwareleverancier, en 13 onderzoeken de mogelijkheden om kosten te besparen door het onderhoud bij een andere leverancier onder te brengen. 5 van de ondervraagden onderzoeken andere methoden om de softwarekosten te verlagen, en 2 IT executives uit deze groep 'big spenders' gaven op deze vraag geen antwoord. Eerder meldde Goldmacher overigens al dat de wens tot kostenverlaging SAP dwingt te schermen met prijsverlagingen tot 50 procent op zijn onderhoud.

Volgens Goldmacher zet dit het verdienmodel van bedrijven als Oracle en SAP onder druk. Het wegvallen van delen van de inkomsten uit onderhoudsabonnementen zou grote problemen opleveren. Dat maakt het voor de grote softwareleveranciers meteen ook lastig om effectief de concurrentie aan te gaan met concurrenten die met abonnementsmodellen werken. De conclusie lijkt, dat de winstgevendheid van de softwareleveranciers, die nu nog regelmatig zo'n 20 tot 25 procent van hun omzet als nettowinst overhouden, de komende jaren zal teruglopen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in