Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome-browser krijgt bespaarmodus voor energie en geheugen

Google introduceert twee nieuwe instellingen in de Chromebrowser, de 'Memory Saver' en de 'Energy Saver'. Die moeten het gebruik van de browser minder belastend maken voor de pc waarop de app draait.
energie accu
© Shutterstock
Shutterstock

Hoewel browsers op het eerste oog simpele apps zijn die niets anders doen dan een venster bieden op informatie die ergens op een server is opgeslagen, zijn deze apps de afgelopen jaren uitgegroeid tot energieverslindende toepassingen die ook een grote aanslag doen op het werkgeheugen. Vooral als een groot aantal tabs naast elkaar wordt gebruikt, vormt de browser een ware aanslag op de CPU en het werkgeheugen en bepekt daarmee ook de periode waarbinnen een volle accu uitgeput raakt.

Browsermakers proberen daar wel wat aan te doen. Zo introduceert Google nu in de Chrome-browser twee nieuwe instellingen die geheel los van elkaar deze problemen inperken. Memory Saver maakt ruimte in het werkgeheugen vrij door tabs die niet in gebruik zijn in de slaapstand te zetten, meldt het bedrijf in een blog. Het geheugenverbruik van de browser kan daardoor wel met 30% dalen.
Energy Saver zet een beperking op de achtergrondactiviteit van websites met visuele effecten zoals video's en animaties op het moment dat de acculading van de pc onder de 20% duikt.

Ingrijpen is optioneel

Beide instellingen kunnen naar wens van de gebruiker aan- en uitgezet worden onder het uitklapmenu in de browser dat onder de drie bolletjes rechtsboven schuil gaat. Daar kan de gebruiker ook voor de Memory Saver-instelling aangeven welke websites uitgesloten moeten worden van de besparingsmodus. Daardoor zullen deze tabs steeds optimaal blijven presteren.

Google heeft de nieuwe instellingen vandaag al beschikbaar gemaakt in Chrome 108-versie. De komende weken verspreidt het bedrijf deze versie wereldwijd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in