Overslaan en naar de inhoud gaan

Access is niet dood, het leeft!

Vorige week bracht Microsoft Office 2019 uit. Ars Technica schreef dit daarover: "The new Office includes updated versions of Word, Excel, PowerPoint, and Outlook. On Windows, it also includes Publisher, Access, Project, and Visio. These apps, on the other hand, are all in maintenance mode: they're receiving security fixes but haven't had any feature changes." Dit doet denken dat Access ten einde is, maar dat is zeker niet zo.
database
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

In ieder geval wat betreft Access is dat echt onjuist en het gerucht dat Microsoft met Access zou stoppen steekt al jarenlang steeds de kop op. Voor wie het niet (meer) weet: Microsoft Access is een database-programma dat deel uitmaakt van Office. Maar daarmee is lang niet alles gezegd.

Ja, Access kan als simpele database gebruikt worden, maar softwareontwikkelaars en power users kunnen ook Access-applicaties maken. Dat kan met behulp van de Access-macro's, of voor geavanceerdere applicaties met Visual Basic for Applications (VBA). De gebruikersinterface wordt gemaakt met Formulieren en de presentatie van gegevens gebeurt met Access Rapporten.

Zakmes, geen motorzaag

Waar je dan eigenlijk over praat is een database front end die krachtig is maar die ook efficiëntie en eenvoud biedt. Het kost veel minder tijd om database-oplossingen met Access te maken dan wanneer je daar andere programmeertalen voor gebruikt. Ik vind Access eigenlijk briljant. Je kunt het vergelijken met een Zwitser zakmes: je hebt het altijd bij je en het is niet duur (zit in Office), het is krachtig en veelzijdig maar het is wel iets anders dan een motorzaag (Oracle, Java etc.).

Microsoft ziet ook dat Access populair is (het staat op de negende plaats in de DB-Engines Ranking). En Microsoft ziet ook dat Access belangrijk is. Het zorgt er namelijk voor dat gebruikers Microsoft-klant blijven. Een bedrijf met een investering in een goedwerkende Access-database stapt daar niet zomaar vanaf. Access betekent Windows, Office en vaak ook SQL Server en dat is goed voor Microsoft.

Cloud of momentopname

Microsoft timmert echt aan de weg met Access, dat blijkt uit het uitbrengen van nieuwe features, de ondersteuning van het ecosysteem en uit het feit dat Access tegenwoordig in (bijna) alle Office versies zit. Voor Office 365 gebruikers brengt Microsoft maandelijks updates uit. Een perpetual license versie van Office zoals Office 2019 is een momentopname van wat er op een bepaald moment in Office 365 zit.

Access ondergaat wel degelijk veranderingen en krijgt verbeteringen. Zo had Excel altijd al grafieken maar Access niet. Met de nieuwste Access kunnen de gegevens uit de database op een duidelijkere en meer aansprekende manier gepresenteerd worden dan voorheen met alleen tekst mogelijk was.

Verbeteringen

Als je tijdens het programmeren in Access op zoek was naar de eigenschappen van een control of een form was het altijd een beetje waar de eigenschap precies stond. In de nieuwste versie van Access kun je de eigenschappen sorteren zodat je makkelijker de door jou gezochte eigenschap kunt vinden.

En net zoals in de andere Office-onderdelen is in Access nu de ‘Tell Me what you want to do’-box verbeterd. Daarmee kun je makkelijk vinden hoe je een bepaalde taak of functie kunt uitvoeren. Ook de verbeterde omgang met een onderbreking in een ODBC-verbinding is de moeite waard. Voorheen liep Access toen vast, dat gebeurt nu niet meer.

Nog wat meer nieuwe features van de laatste paar jaar: BigInt-ondersteuning, Data Connectors voor Salesforce en Microsoft Dynamics (nieuwe OData support die ook meer mogelijk maakt), verbeteringen aan de Linked Table Manager. En voor begin 2019: Black and Dark Gray theme support. Hiermee zijn de nieuwe features in Office 2019 en Access daarin nog lang niet allemaal opgenoemd.

Access Developer Dag

Één van de manieren die Microsoft gebruikt om te bepalen wat voor vernieuwing aan Access gedaan moet worden is UserVoice. Microsoft communiceert op die feedbacksite zeer actief met gebruikers. UserVoice is maar één onderdeel van het uitgebreide ecosysteem rond Access met tool vendors, forums, boeken, user groups en bijeenkomsten. Dit alles helpt ook nieuwe gebruikers om aan de slag te gaan en hulp te krijgen.

Hoe levendig dat ecosysteem is blijkt onder andere uit het feit dat Microsoft mij gevraagd heeft om hier in Nederland een Access-bijeenkomst te organiseren en dat de manager van het Access-team uit Amerika daarheen komt en ook zal spreken. Deze Nederlandse Access Developer Dag vindt plaats in Aalsmeer op 10 oktober.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in