Overslaan en naar de inhoud gaan

7 valkuilen bij SharePoint-migraties

Kies je een FastTrack- of een QualityTrack-migratie? Met de steeds verdergaande acceptatie van SharePoint Online krijgen we veel vragen naar de beste migratieaanpak. Om te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor een migratie heb ik in dit blog zeven valkuilen op een rijtje gezet.
Verhuisdozen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Valkuil 1: Een SharePoint-migratie is complex

Onderschat de complexiteit van een SharePoint-migratie niet. Deze kan vele malen ingewikkelder zijn dan bijvoorbeeld een Exchange-migratie, waarbij de inhoud in veel gevallen een-op-een kan worden overgezet. Bij een SharePoint-migratie voldoet de bestaande sitestructuur en -opbouw misschien niet meer voor een organisatie, of misschien zijn bepaalde functionaliteiten juist wel of helemaal niet meer gewenst. En denk ook aan de functionaliteiten die compleet veranderd zijn.

Valkuil 2: Wat doen we met de Inhoud?

Het lijkt makkelijk om alle data over te zetten (‘we zien later wel wat we ermee gaan doen’). Ruimte genoeg toch in de cloud? Ja, maar met het overzetten van ook niet-relevante inhoud loop je het risico dat de nieuwe start minder relevantie krijgt. Dit is het zogenaamde ‘garbage in, garbage out’-principe. Degenen die het beste kunnen bepalen welke content nog relevant is, zijn de mensen die ermee werken. Zij zullen dus een selectie moeten maken.

Valkuil 3: Wat doen we met maatwerk?

Draagt het maatwerk nog wel bij aan de functionaliteit van het gebruikte platform? En zo ja, kan dit vervangen worden door huidige standaardfunctionaliteit of moet er een nieuwe app voor worden gebouwd? Maatwerk maakt een migratie altijd complexer.

Valkuil 4: Wel of geen design?

Regelmatig investeren organisaties in prachtige, maar vaak ook complexe designs voor een intranet of applicatie. Stel altijd de vraag of het design bijdraagt aan de adoptie van het nieuwe platform en dus of dit een nieuwe investering waard is. Vanwege de vele veranderingen in SharePoint is het in ieder geval niet aan te raden om te proberen het design een-op-een over te zetten.

Valkuil 5: Gebrek aan betrokkenheid

Zorg voor goede communicatie gedurende het migratietraject. Betrek de medewerkers al vanaf het begin en informeer over het nut en de noodzaak van de migratie. Vertel over nieuwe functionaliteit, maar vergeet ook niet te melden welke functionaliteit verandert of verdwijnt.

Valkuil 6: Werken zonder gedegen planning

Een migratie kan niet zonder planning en zoals gezegd zijn SharePoint-migraties complex. Ze hebben daarom een gedegen voorbereiding nodig.

Valkuil 7: Onderschatten van de noodzaak van testen

Reserveer in de planning tijd voor het testen. Het nieuwe platform is anders en een aanname dat iets werkt, zal altijd tegen je werken, zelfs als je alleen de standaardfunctionaliteiten gebruikt. Dus test en weet het zeker!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in