Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo herken je een kwaadaardig domein

Domeinen die onder een relatief nieuw top-leveldomein vallen of ondergebracht zijn bij een selecte groep beruchte hosters zijn veel vaker kwaadaardig dan gemiddeld.
DNS
© CC0 - Public Domain
CC0 - Public Domain

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger DomainTools dat dit najaar is uitgevoerd. Er zijn volgens dit onderzoek een paar indicatoren die heel sterk wijzen op mogelijke kwaadaardigheid van domeinen.

In het onderzoek keek DomainTools naar de verbanden tussen domeinen die de bron vormen van malware, phishing en spam plus nog zes andere karakteristieken. Deze laatstgenoemden zijn: het top-leveldomein, het IP autonomous system number (AS), de name server ASN, de geografische locatie van het IP-adres van het domein, de registrar en de autoriteit van het SSL-certificaat.

Veel verkeer per domein?

Verdacht zijn bijvoorbeeld top-leveldomeinen, registrars en autonomous system numbers die maar een relatief klein aantal domeinen onder zich hebben terwijl daar wel een hoge signaalsterkte vandaan komt. Dat wijst op mogelijk zeer veel verkeer per domein, wat op kwaadaardige activiteiten kan duiden.

Bij domeinen die bijvoorbeeld domeinnaamservers gebruiken die onderhouden worden door bepaalde beruchte hosters, is de kans veel groter dan gemiddeld dat ze riskant verkeer faciliteren.

De afkomst van het SSL-certificaat blijkt echter een slechte indicator te zijn. Domeinen die zelf gesigneerde SSL-certificaten gebruiken of de gratis exemplaren van Let’s Encrypt bijvoorbeeld zijn niet vaker kwaadaardig dan gemiddeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in