Overslaan en naar de inhoud gaan

17 miljoen Nederlanders, 9 miljoen domeinnamen

Het aantrekken van de economie blijkt zich onmiskenbaar te vertalen in een groei van het aantal webshops en zakelijke websites. In de eerste 6 maanden van dit jaar groeide het aantal domeinnamen in Nederland tot boven de 9 miljoen.
domeinnaambordjes
© CC0 (Pixabay licence)
CC0 (Pixabay licence)

Ondanks de al hoge marktpenetratie en een groeiend aantal alternatieven, groeit vooral het .nl-domein door. Er zijn inmiddels ruim 5,74 miljoen .nl-domein geregistreerd. De voornaamste aanjager van de groei is de aantrekkende economie, zegt registry SIDN.

Door de oplevende economie zijn er meer zakelijke initiatieven die aanleiding geven tot nieuwe domeinnamen. Maar daarnaast blijkt het ook nog eens zo dat er minder domeinnamen worden opgeheven. In de recessiejaren waren faillissementen en bezuinigingen vaak de drijver achter opheffingen, maar met de opleving van de economie besluiten steeds meer bedrijven hun portfolio aan te houden, stelt registry  SIDN vast.

Volgens SIDN kijken ondernemers ook steeds meer over de grens, wat zich vertaalt zich in een groeiende voorkeur voor .com. Dit is en blijft kennelijk hèt internationale ondernemersdomein. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd. Opvallend is dat .eu niet van deze internationalisering profiteert: het domein krimpt al 2 jaar en wordt ook relatief weinig gebruikt. Achter slechts 15% van de .eu-domeinnamen gaat een actieve site schuil.

.amsterdam

Opvallend noemt SIDN de 'sterk teruglopende groei' van nieuwe generiek topleveldomeinen (gTLD’s) in Nederland. In het 2e halfjaar van 2016 bedroeg deze nog 28%, in de eerste 6 maanden van 2017 slechts 6%. Generieke topleveldomeinen zijn dot-extensies die niet verwijzen naar een land. Bekende gTLD’s naast '.com' zijn .org, .net, .edu en .gov.

Vooral het .xyz-domein kromp fors. In het verleden werd dit domein gratis weggegeven bij registratie van een .com-domein. Sinds er voor betaald moet worden, verliest het snel aan populariteit. Het domein van onze hoofdstad .amsterdam, groeit wel en telt nu zo’n 26.000 registraties. Hiermee staat het als stedendomein op de 5e plek na New York, Londen, Tokio en Berlijn.

Nederland trekt met 9 miljoen registraties op 17 miljoen inwoners inmiddels internationaal de aandacht. Ons land is nu een van de grootste online economieën ter wereld. En voor de komende 2 jaar blijven de vooruitzichten in dat opzicht onverminderd positief, stelt SIDN.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in