Overslaan en naar de inhoud gaan

WhatsApp-gebruikers: installeer snel veiligheidsupdate

WhatsApp heeft een zeer recent ontdekt afluisterlek maandag gedicht. De berichtendienst, onderdeel van Facebook, merkte begin mei dat er een kwetsbaarheid in de software zat waarmee afluistersoftware kon worden geïnstalleerd.
facebook whatsapp

Volgens Financial Times (ft.com) is deze spionagesoftware ontwikkeld door de Israëlische NSO Group. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden, zo schrijft FT. De krant baseert zich daarbij onder meer op een anonieme handelaar in zogenoemde spyware. De kwetsbaarheid zou gebruikt zijn om een mensenrechtenadvocaat af te luisteren.

Volgens The New York Times hebben beveiligingsexperts sinds de ontdekking 24 uur per dag gewerkt aan een oplossing voor het probleem. Whatsapp moedigt gebruikers aan zo snel mogelijk de gepatchte versie te installeren.

Privacyschending uit onverwachte
hoek

Whatsapp is in gebruik bij zo'n 1,5 miljard mensen. Bij de overname van het social netwerk door Facebook vroegen gebruikers zich diret af hoe veilig hun conversaties zouden zijn onder de hoede van de nieuwe eigenaar. De Whatsapp-oprichters hadden privacy hoog in het vaandel. dat kon niet van de nieuwe eigenaar worden gezegd.Whatsapp was een van de eerste berichtendiensten die een end-to-end versleuteling van het dataverkeer toepaste. Nu blijkt dat niet Facebook maar een derde partij met de vertrouwelijkheid aan de haal gaat.

Het Israëlische bedrijf NSO Group zou volgens de FT met behulp van op de smartphone geïnstalleerde malware de conversatie op het toestel kunnen onderscheppen. Whatsapp heeft misbruik van het lek erkent, maar geen dader aangewezen. Er zouden slechts een beperkt aantal telefoons zijn gecompromitteerd.

iPhone gekraakt

De NSO Group zou ook betrokken zijn geweest bij het in opdracht van de Amerikaanse overheid openbreken van de iPhone in bezit van de terrorist die een aanslag pleegde in San Bernadino, memoreert cnbc.com. Overigens is die betrokkenheid van NSO Group nooit officieel bevestigd. Het Israëlische bedrijf staat wel bekend als een leverancier van hackingtools- en technologie aan overheden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in