Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer reeks geheime hacktools NSA openbaar gemaakt

Het ging de Shadow Brokers om het geld, niks anders. Nu ze niks krijgen, stoppen ze hun actie.
Alien hacker
© CC-BY-2.0 - Flickr
CC-BY-2.0 - Flickr

De Shadow Brokers kwamen in augustus vorig jaar in het nieuws omdat ze een grote hoeveelheid hackersgereedschap - gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA - aanboden in een veiling voor minimaal 10.000 bitcoins. Die waren op dat moment zo'n 15 miljoen euro waard, na de recente koersdaling nog 7,7 miljoen.

Dat geld kwam nooit binnen op de bitcoinrekening van het collectief, dus zeggen ze al hun communicatiekanalen te wissen. Wat ze niet verwijderen is de bitcoinrekening. Wie alsnog wil betalen, krijgt alsnog toegang tot de tools, beloven ze.

"Ondanks alle theorieën, ging het ons altijd om de bitcoins", zeggen ze in hun afscheidsbericht. "Gratis dumps en bullshit politieke praat, was er voor marketing doeleinden. Maar er zitten geen bitcoins in gratis dumps en weggevertjes. Ben je teleurgesteld? Niemand is meer teleurgesteld dan TheShadowBrokers."

Afscheidsdump

Bij het afscheidsbericht zaten alsnog 61 binary-bestanden, waaronder een aantal exe-bestanden, maar ook drivers en dll-bestanden. Van deze bestanden werden er 43 herkent in een analyse door Kaspersky Lab als afkomstig van de servers van de Equation Group, een groep hackers die met zeer geavanceerde hackingtools werkten voor de NSA. The Shadow Group beweerde de complete cache van de Equation Group in bezit te hebben. Veel van dit gereedschap wordt niet herkend door de reguliere anti-malwareprogramma's.

Er is veel gespeculeerd wie er achter The Shadow Brokers zitten. Zo gingen Amerikaanse opsporingsdiensten er van uit dat het ging om een door de Russische overheid gestuurde actie. Het tijdstip van het opheffen van de groep zou daarbij passen als het doel was de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Nu de verkiezingsstrijd over is en Poetins favoriet in Amerika aan de macht komt, is het zaak deze niet meer voor de voeten te lopen. Maar het is de vraag of de ware bedoelingen van de The Shadow Brokers nog boven water komen. Het is wellicht duidelijker wat de leden zelf van plan zijn met de bestanden die ze in hun bezit hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in