Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers claimen hack bij NSA-hackers

Als het waar is, is het een enorme slag in het gezicht van de NSA: een groep hackers claimt hacktools van de cyberspionage-afdeling van de NSA buitgemaakt te hebben.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

De hackers, die zich tooien met de naam Shadow Brokers, zochten dit weekend de publiciteit middels het organiseren van een online veiling van hun buit. Dat deden ze via een publicatie op een Github-repository die inmiddels weer uit de lucht is. Een gecachte versie ervan is hier te zien.

In de repository stonden verder twee archieven met bestanden die de Shadow Brokers naar eigen zeggen via een hack bij de Equation Group hadden bemachtigd. Die groep hackers wordt door verscheidene beveiligingsspecialisten in verband gebracht met de NSA; de Equation Group zou onder andere de ontwikkeling van Stuxnet op zijn conto hebben staan.

Op zoek naar 1 miljoen bitcoins

De Shadow Brokers nodigen belangstellenden uit een bod te doen op de bestanden door een bedrag in bitcoins in te leggen. Ze willen ten minste 1 miljoen bitcoins ophalen. Verliezers van de veiling krijgen hun geld niet terug, en krijgen ook niet de gehele verzameling tools. Maar de hackers beloven wel een deel van de verzameling aan alle bieders ter beschikking te stellen, als de miljoen bitcoins gepasseerd wordt.

Claim lastig te beoordelen

Het is lastig uit te maken of de Shadow Brokers terecht claimen hacktools van de NSA te hebben gestolen. Alleen al het opzetten van een publieke veiling doet daaraan twijfelen. Je zou zeggen dat er wel betere manieren zijn om zulke gewilde waren te verkopen. En je zou ook verwachten dat een elite-groep hackers de eigen beveiliging goed op orde heeft - al bewees hackonderneming The Hacking Team eerder dat dat niet het geval hoeft te zijn.

Anderzijds lieten de hackers in één van de archieven op Github wel voor een deel van hun buit open en bloot zien wat ze bemachtigd hadden. Daarbij ging het onder andere om tools waarmee Fortinets Fortigate-firewall, de TOPSEC-firewall en verschillende Cisco-producten te hacken zijn. Een eerste inspectie ervan heeft de scepsis van beveiligingsexperts dat het allemaal nep is een stuk verkleind. Waarmee overigens nog niet gezegd is dat de tools ook daadwerkelijk van de Equation Group afkomstig zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in