Overslaan en naar de inhoud gaan

'Websites met groen slotje niet per se veilig'

Websites die eruitzien alsof ze goed zijn beveiligd, omdat er voor het webadres een groen slotje staat, zijn dat niet altijd. Dat meldt de NOS, die er onderzoek naar deed. Bijvoorbeeld banken adviseren mensen altijd te letten op dat groene slotje.

De NOS onderzocht duizenden websites die op zwarte lijsten staan. Meer dan 4300 hadden het predicaat veilig, omdat ze het benodigde SSL-certificaat hadden. Dat certificaat is voor iedereen te krijgen, vaak gratis en binnen enkele seconden te regelen. Daarmee is wel de verbinding beveiligd maar het groene slotje zegt niets over doel of de technische staat van de website zelf.

Kwaadwillenden kunnen dus makkelijk een nepsite opzetten en daar een certificaat voor aanvragen. Om dat te demonstreren registreerde de NOS de sites  'mijn-ing.nl', 'bankierenrabobank.nl' en 'binck-bank.nl". Die lijken sterk op de echte loginpagina's 'mijn.ing.nl' en 'bankieren.rabobank.nl' en zijn netjes voorzien van een werkend certificaat en dus van een groen slotje. Voor een consument is het verschil eigenlijk niet te zien. Het beste is om bij belangrijke sites als de bank het webadres met de hand in te tikken en er een favoriet (bookmark) van te maken.

Een woordvoerder van het Cyber Security Centrum zegt het toe te juichen dat steeds meer websites een beveiligde verbinding hebben. Maar het centrum ziet dat "steeds meer malafide websites daar gebruik van maken, om zich voor te doen als betrouwbaar."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in