Overslaan en naar de inhoud gaan

Website Staten-Generaal plat door 'overbelasting'

De website van de Staten-Generaal, de volksvertegenwoordiging, is donderdag heel moeilijk bereikbaar. Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer is er "sprake van overbelasting". Over de oorzaak daarvan zegt de senaat nog niets.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Cyberbeveiliger FalconFeeds.io zegt dat de site mogelijk is aangevallen door NoName05716, een relatief onbekende hackersgroep. Deze 'hacktivisten' voeren regelmatig digitale aanvallen uit op tegenstanders van Rusland. Bij zulke ddos-aanvallen worden sites overspoeld met verkeer, waardoor ze haperen en slecht bereikbaar worden. Zo zou de groep vorige maand de site van de Canadese senaat hebben aangevallen.

Het is niet duidelijk of de hackers banden hebben met de Russische staat. Rusland heeft enkele bekende hackersgroepen die voor de inlichtingendiensten zouden werken, zoals Fancy Bear (ook wel Pawn Storm) en Cozy Bear. Die hebben in de afgelopen jaren ook aanvallen op de Nederlandse overheid uitgevoerd.

Bezoek Zelensky

De storing op de site gebeurt op de dag dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een bezoek bracht aan het parlement. Hij sprak de leden van de Tweede en Eerste Kamer toe.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt op de hoogte te zijn van het voorval. Volgens een woordvoerder past het incident "binnen het beeld van 'hacktivisten' met sympathie voor Rusland". Meer wilde de zegsvrouw er niet over kwijt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in