Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral miljardenconcerns doelwit ransomware

Ransomware-aanvallen zijn vooral gericht op zeer grote organisaties: 87% van de slachtoffers had een omzet van minstens 1 miljard dollar.
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Daarbij lijken organisaties in de verzekeringsindustrie favoriet, maar ook leveranciers van consumentengoederen, dienstverleners en telecommunicatiebedrijven zijn gewilde doelwitten. Dat blijkt uit onderzoek van Accenture, dat zich hiervoor baseert op informatie van zijn eigen klanten die te maken hebben gehad met dergelijke aanvallen.

Van de malware die gebruikt wordt voor aanvallen, is ransomware dominant met een ‘marktaandeel’ van 38%. Een kwart van de aanvallen die Accenture heeft gezien, is bovendien afkomstig van de inmiddels onvindbare REvil-groep. Deze was verantwoordelijk voor de bijzonder grote ransomware-aanval via de software van Kaseya.

Het aantal cyberaanvallen is in het eerste half jaar van 2021 toegenomen met 125% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, constateert Accenture. De verhoogde activiteit is vooral te zien aan meer webshellactiviteiten, ransomware-incidienten en supplychainaanvallen.

De aanvallers richten zich vooral op organisaties die consumentenproducten leveren, dienstverleners, de maakindustrie en banken. Accenture stelt dat organisaties alleen hun eigen kernsystemen beveiligen waardoor ze nog steeds kwetsbaar blijven voor aanvallen via derde partijen en andere supplychains waar ze deel van uitmaken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in