Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweestapsverificatie in Nederlands bedrijfsleven steeds vaker toegepast

  • Het CBS meldt dat tweestapsverificatie steeds vaker wordt toegepast door Nederlandse bedrijven
  • Grote bedrijven lopen flink voor in hun securitymaatregelen ten opzichte van kleine bedrijven
  • Met name met moeilijk uit te voeren maatregelen zijn er grote verschillen
  • Lees ook: CBS: telecomsector meest afhankelijk van import uit China
security
Security

Het gebruik van tweestapsverificatie met soft-of hardwaretokens is in de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen in het Nederlands bedrijfsleven. Van de grote bedrijven past 91% dit toe. Onder kleine bedrijven doet 41% dit.

Het CBS meldt in de Cyber Security Monitor 2022, een enquête onder zo’n twintigduizend bedrijven, dat de groei van tweestapsverificatie in het gehele bedrijfsleven te zien is en vermoedelijk zal blijven toenemen. Onder grote bedrijven is het gebruik toegenomen van 71% naar 93%. Bij middelgrote bedrijven groeit het gebruik van 29% naar 62%. Bij kleine bedrijven is er bijna een verdubbeling: het aantal stijgt van 23% naar 41%.

Het CBS ziet ook dat steeds meer websites de mogelijkheid aanbieden om tweestapsauthentificatie te gebruiken. “Het is daarom aannemelijk dat deze manier van inloggen in de toekomst nog meer zal toenemen.”

Verschillen tussen groot en klein

Het statistiekenbureau schrijft verder dat in algemeen gezegd kan worden dat het ICT-beveiligingsniveau van een bedrijf hoger is naarmate er meer maatregelen tegelijkertijd genomen worden. Grote bedrijven lijken zich daarvan bewust. Het percentage bedrijven dat iedere gangbare maatregel treft, is bij grote bedrijven groter dan bij kleine bedrijven.

Onder gangbare maatregelen worden bijvoorbeeld het gebruik van antivirussoftware, logbestanden, risico-analyses en toepassing van encryptie geschaard. De verschillen tussen grote en kleine bedrijven zijn hier aanwezig, maar bij een moeilijker toe te passen maatregel zoals het gebruik van een Virtual Private Netwerk (VPN) zijn deze groter. Minder dan 30 procent van de bedrijven met 2 tot 10 werknemers maakt gebruik van VPN tegen 84 procent van de bedrijven met 250 of meer werknemers in 2021.

Het CBS vindt het niet vreemd dat grotere bedrijven meer maatregelen treffen. “Grotere bedrijven hebben immers vaker een grotere en meer complexe ICT-infrastructuur die daarom een breder spectrum aan beveiligingsmaatregelen vereist.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in