Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee derde Nederlandse multinationals heeft Heartbleed nog niet gepatcht

Dat blijkt uit een rapport van beveiliger Venafi, die zich baseert op gegevens over de top 2000 van Forbes.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Al een jaar geleden werd het bestaan van de Heartbleed-bug bekend. Die zorgde ervoor dat het tamelijk eenvoudig was voor kwaadwillenden om de encryptiesleutels en certificaten van organisaties te stelen.

Beveiliging hiertegen vergt enkele stappen. Allereerst moeten alle systemen gepatcht worden. De benodigde patch hiervoor was er al binnen een week. Vervolgens moeten alle encyrptiesleutels en certificaten vervangen worden. “De eerste stap hebben de meeste bedrijven wel genomen, maar de andere maatregelen neemt men niet”, zegt Kevin Bocek, Vice President of Security Strategy & Threat Intelligence bij Venafi. “Het is veel werk en heel ander werk dan het standaard patchen van systemen”, verklaart hij de bevindingen.

Wereldwijd blijkt nog altijd 85 procent van de externe servers bij de Global 2000-bedrijven kwetsbaar voor aanvallen met behulp van Heartbleed.

Geen expertise

De veronderstelling dat juist grote organisaties het geld en de middelen zouden hebben om hun beveiliging goed aan te pakken, geldt hierbij juist niet. Bocek: “Hier geldt in veel gevallen dat hoe groter het bedrijf is, hoe slechter het is voorbereid op deze problemen. Ook in deze organisaties ontbreekt de expertise om dit op te lossen. Experts die dit kunnen zijn schaars. Daarnaast zijn dit zeer grote organisaties met zeer veel systemen en ook nog eens verspreid over veel landen. Dan zijn er veel verschillende teams die hier mee te maken hebben en er verantwoordelijkheid voor dragen."

Geen beleid

Hij verwacht dan ook niet dat als het onderzoek over een half jaar herhaald wordt, de resultaten veel beter zullen zijn. “Het patchen van de systemen hebben de meeste bedrijven al in de eerste maand nadat Heartbleed bekend werd, gedaan. Dat is bekend werk. Maar de rest van de stappen niet. Je ziet wel kleine verbeteringen doordat certificaten verlopen en dan sowieso vervangen worden. Maar ook daarin is vaak geen beleid. Als er alleen al maar beleid voor zou zijn, zou dat voor vooruitgang zorgen op dit vlak.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in