Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten werken aan 'veiligste e-mailsysteem ooit'

ProtonMail is volgens de ontwikkelaars volledig gericht op gebruiksvriendelijkheid. “Onze visie is om encryptie en privacy door gebruiksvriendelijkheid mainstream te maken. Er is geen installatie, alles gebeurt automatisch achter de schermen”, zegt mede-ontwikkelaar Jason Stockman.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Twee wachtwoorden

De maildienst gebruikt twee wachtwoorden om een account te beveiligen. Het eerste wachtwoord is het wachtwoord om in te loggen en wordt naar de servers van ProtonMail gestuurd. Die servers staan bewust in Zwitserland, waar de privacy beter geregeld zou zijn dan in de VS. Zelfs als een Zwitserse rechtbank bepaalt dat het bedrijf gegevens van gebruikers moet overhandigen, zou het alleen maar versleutelde gegevens kunnen afstaan, omdat het niet de sleutel tot de gegevens heeft. Het tweede wachtwoord is het wachtwoord voor de mailbox, wat lokaal op de computer blijft, binnen de browser, waar het versleutelen en ontsleutelen van e-mailberichten wordt afgehandeld. Als gebruikers dit tweede wachtwoord vergeten, kunnen ze eerdere e-mails niet meer lezen.

Getest in China, Iran en Rusland

Het nieuwe mailsysteem is al getest in onder meer China, Iran en Rusland en is nu wereldwijd beschikbaar. Sinds Lavabit vorig jaar uit de lucht ging zijn er al verschillende nieuwe alternatieve e-mail-systemen verschenen die beweren dat ze zwaar beveiligd zijn en ontoegankelijk voor overheidsinstanties zoals de NSA.

Experts verwachten veel van ProtonMail, omdat het mede-ontwikkeld is door CERN, waar wetenschappers het wereldwijde web ooit zelf hebben uitgevonden. Zij hebben vertrouwen in de technische beveiliging van het mailsysteem, omdat geen informatie in plaintext op de servers wordt opgeslagen, er geen logs of trackings worden bijgehouden en de mogelijkheid bestaat berichten na een tijdje zelf weer te vernietigen. Toch krijgt de maildienst soms kritiek van de eerste gebruikers, met name omdat het systeem niet open source is. Daardoor is niet te verifiëren of de zelfvernietigingsfuncties of het ontbreken van server logs wel echt gebeurt.

Servers overbelast

Ondanks dat ProtonMail officieel de bèta-fase in is gegaan, meldt CERN dat er op dit moment even geen nieuwe gebruikers meer worden geaccepteerd. De enorm stijgende populariteit van de afgelopen week heeft de servers overbelast. Bij normaal gebruik is ProtonMail gratis, maar voor ‘zware gebruikers’ wordt 5 dollar per maand in rekening gebracht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in