Overslaan en naar de inhoud gaan

Staan uw loonstrookjes en bonnen ook online?

Meer dan 47 miljoen Nederlandse bestanden met privé-informatie staan onbeschermd online, waar iedereen ze in kan zien. De internationale onderzoeker Digital Shadows heeft dat ontdekt.
dagafschrift
© CC0 - pixabay
CC0 - pixabay

Wereldwijd gaat het om ruim 1,5 miljard bestanden. Die zijn bij elkaar "meer dan vierduizend keer zo groot als de Panama Papers'', aldus Digital Shadows. De bestanden staan onder meer op Amazon-opslagruimte, ftp-servers en opslagapparaten die mensen thuis hebben staan. Het zijn bijvoorbeeld loonstrookjes, belastingaangiften, contactgegevens, patiëntlijsten en gegevens van kassa's, maar ook bedrijfsgeheimen. Digital Shadows noemt geen namen van betrokken organisaties.

Een op de drie bestanden komt uit de Europese Unie. En daarbinnen behoort Nederland tot de koplopers. In Duitsland zou het gaan om bijna 123 miljoen bestanden, in Frankrijk om ruim 115 miljoen. Italië en Groot-Brittannië hebben elk ongeveer 65 miljoen bestanden onbeschermd staan. Daarnaast zijn er bijna 240 miljoen bestanden uit de Verenigde Staten te vinden.

Uitnodiging tot misbruik

Cybercriminelen kunnen zulke bestanden misbruiken voor bijvoorbeeld fraude of bedrijfsspionage. Het is niet duidelijk of dat is gebeurd, en hoeveel bestanden al in verkeerde handen waren gevallen.

Digital Shadows raadt mensen aan om apparaten af te sluiten van het internet als dat kan, sterke wachtwoorden te gebruiken waar die nodig zijn, en instellingen van apparaten en diensten goed te controleren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in