Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade door online fraude nu al bijna 21 miljoen

De Fraudehelpdesk heeft in de eerste helft van dit jaar 18.738 meldingen ontvangen van online fraude. Dat blijkt uit cijfers die door NU.nl zijn opgevraagd. Het totale schadebedrag van slachtoffers ligt tot nu toe al op bijna 21 miljoen euro, ruim 2,5 miljoen euro meer dan in de eerste helft van vorig jaar.
Fraude
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Het aantal meldingen in de categorie 'Overige fraude' (waaronder belfraude) steeg in de eerste helft van 2022 met 7020. Dit was daarmee de belangrijkste categorie. Op twee staat cybercrime met 2542 meldingen. Daaronder vallen onder meer hacken, phishing en computervredebreuk. Het aantal meldingen in deze groep nam wel af, want in de eerste helft van 2021 kreeg de Fraudehelpdesk nog 3801 meldingen.

Bij webwinkelfraude vielen de meeste financiële slachtoffers. 2137 mensen raakten daaraan hun geld kwijt, met een schadebedrag van in totaal 482.962 euro.

De meeste financiële schade werd geleden in de categorie met misbruik van bedrijfsgegevens, onder meer in de vorm van CEO-fraude. Daar werd 7.248.780 euro aan schade gemeld. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar; toen ging het hierbij nog om een totale schade van ruim 1,6 miljoen euro. 

De Fraudehelpdesk maakt deel uit van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin) en is in 2011 opgericht. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in