'Schade door NSA-spionage loopt op'

ITIF constateert dat niet alleen klanten hun zorgen over de Amerikaanse spionage-activiteiten omzetten in terughalen van omzet bij Amerikaanse cloudleveranciers en terughoudendheid bij de aankoop van Amerikaanse hardware en software. Die zorgen worden ook succesvol gebruikt door overheden voor protectionistische maatregelen. In veel landen is of wordt het verboden om gegevens van burgers buiten de landsgrenzen te verwerken. En China schermt al openlijk met zijn zorgen om het Amerikaanse bedrijven lastiger te maken op zijn aantrekkelijke markt.
Hoog tijd voor actie van de regering
De Amerikaanse regering zou ongevraagd transparanter moeten worden rond gegevensverzameling voor veiligheidsdoeleinden, vindt ITIF. Ze zou informatiebeveiliging moeten versterken door achterdeurtjes in software of verzwakking van versleuteling bij wet te verbieden. Ze zou meer internationale samenwerking moeten zoeken bij legitieme onderzoeken en ze zou op internationaal niveau afspraken moeten maken over wat overheden wel, en wat ze niet mogen doen met gegevens.
In plaats daarvan maakt de Amerikaanse regering - twee jaar na dato - nog steeds niet serieus werk van het wegnemen van de angst en het wantrouwen bij en in andere landen. Dat kost Amerikaanse IT-bedrijven iedere dag geld, en de rekening loopt op - al waagt ITIF zich niet aan een schatting. Op termijn kunnen de consequenties echter wel veel ernstiger zijn, waarschuwt de brancheorganisatie. Volgens ITIF stelt de Amerikaanse regering met zijn aarzelende aanpak Amerika's leiderschap op IT-gebied in de waagschaal.
ITIF heeft zijn zorgen vastgelegd in het rapport Beyond the USA Freedom Act: How U.S. Surveillance Still Subverts U.S. Competitiveness.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee