Overslaan en naar de inhoud gaan

PVV-website weer online na 'massale cyberaanval'

De website van de rechtse politieke partij PVV is weer te gebruiken voor bezoekers nadat een DDoS-aanval de site gisteravond onbereikbaar heeft gemaakt. Partijleider Geert Wilders gaf eerst aan dat de aanval vanuit Rusland kwam, maar nuanceerde dat later.
Russische hacker

Zijn tweet "Website PVV offline door massale aanval vanuit Rusland nu", is enkele minuten later opgevolgd door een bewerking van die tweet met de boodschap dat deze DDoS-aanval "vanuit/via Rusland" zou zijn. Het bewerken van tweets is sinds kort mogelijk op het social network van de Amerikaanse, rechtse miljardair Elon Musk.

Derde versie van tweet

Bij die twee versies van zijn Twitter-post heeft Wilders een wereldkaartje toegevoegd van Mapbox. Die aanbieders van kaarten biedt mogelijkheden voor geocodering van weergegeven kaarten, zoals het aangeven van locaties van IP-adressen. DDoS-aanvallen worden in de regel uitgevoerd met zogeheten booster-netwerken die vaak bestaan uit gekaapte computers die zich in hele andere landen kunnen bevinden dan de eigenlijke aanvallers.

Bijna een half uur na zijn eerste tweet heeft Wilders een derde versie gepost, waarin hij wijst naar vijf landen als herkomst van de DDoS-aanval. "Website PVV offline door massale aanval vanuit/via Israël, Rusland, VS, Oekraïne en VK." Die tekst is vergezeld van een screenshot (van onbekende herkomst) met die genoemde landen in een ranglijst van 'Top Traffic Countries/Regions'. Het lijkt aannemelijk dat dit een lijst is op basis van dataverkeer dat de PVV-website te verduren kreeg.

Vooral vanuit/via Israël?

Het valt daarbij op dat de hoeveelheid verkeer - met een niet aangeduide maatstaf - op naam van Israël ruim twee keer zo groot als die uit Rusland. Het gaat om respectievelijk 23.292.300 versus 10.486.034. Het is dus niet duidelijk of dit gaat om IP-adressen die netwerkpakketten afvuurden op de website van Wilders' partij, of bijvoorbeeld Megabits, Gigabits, Megabits per seconde, of een andere maatstaf voor dataverkeer, dreigingen of specifiek DDoS-aanvallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in