Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie-leverancier Abiom getroffen door ransomware

Abiom, dat onder meer communicatietechnologie levert aan Defensie en de Nationale Politie, is gehackt. Schuldige is de ransomwarebende LockBit die inmiddels al vertrouwelijke communicatie met overheden online heeft gezet om Abiom te dwingen tot het betalen van losgeld.
ransomware
© Shutterstock
Shutterstock

Dat meldt de Volkskrant. Abiom lijkt vooralsnog niet over te gaan tot het betalen van losgeld.

Het bedrijf levert onder meer de technologie voor C2000, het netwerk voor de hulpdiensten van de politie, ambulances en de brandweer en de veiligheidsdiensten. Dit netwerk valt onder de kritieke infrastructuren. Daarnaast levert Abiom producten aan onder meer de Belastingdienst, ziekenhuizen en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

39.000 interne documenten

De Volkskrant heeft gepubliceerde documenten uit deze datagijzeling ingezien. De totale dataset bestaat uit 39.000 interne documenten waarvan een deel zichtbaar is. Het gaat onder meer om facturen aan de politie met bedragen die groter zijn dan een miljoen euro. Ook zijn persoonsgegevens vrijgegeven van leidinggevenden, kopieën van paspoorten en details van apparatuur die geplaatst is bij onderdelen van de politie en van Defensie.

Deze methode – hacken en vertrouwelijke data dreigen te publiceren – wordt steeds vaker gebruikt door ransomwarebendes. Dat moet de kans vergroten dat het slachtoffer ook daadwerkelijk betaalt. Zulke datasets worden veelvuldig gedownload en op hackersfora aangeboden, waarna ze misbruikt kunnen worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in