Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiënten hebben zorgen over beveiliging gegevens

Patiënten zijn ontevreden over de beveiliging van patiëntgegevens in de zorg. Die zorgen zijn niet per se ongegrond: ziekenhuizen en GGD’s hebben de beveiliging van de patiëntinformatie niet altijd goed op orde. Hoewel een derde van de gebruikers van gezondheidsapps zich zorgen over de privacy van hun medische gegevens, worden deze apps toch gebruikt.
gezondheidszorg
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Uit onderzoek van Capterra onder bijna 1.000 Nederlanders die het afgelopen jaar een (online) afspraak met een arts hadden blijkt dat bijna 70% er niet volledig op vertrouwt dat zorginstellingen veilig omgaan met hun patiëntinformatie. 15% heeft zelfs weinig tot geen vertrouwen. Slecht 17% van de ondervraagde Nederlanders vindt dat de privacy van patiëntgegevens momenteel goed is geregeld in de zorg.

De meeste ondervraagden zeggen zich bewust te zijn welke gegevens ze delen met hun arts via digitale toepassingen. Bijna een kwart maakt zich zorgen hoe deze persoonsgegevens via de digitale toepassingen wordt verwerkt. Hoewel Nederlanders zich zorgen maken over de privacy van gezondheidsapps, gebruikt een derde deze apps. De populairste apps zijn de apps die stappen tellen (59%), slaap meten (36%), hartslag monitoren (30%) en CoronaMelder (30%).

Spoofing

Dat de zorgen over de beveiliging van gezondheidsinformatie niet helemaal onterecht zijn blijkt uit onderzoek van The Internet Cleanup Foundation, een Nederlandse stichting die onderzoek doet naar de basisbeveiliging van websites en e-mailservers. De Volkskrant schrijft hierover. Deze stichting deed onderzoek naar alle domeinnamen van ziekenhuizen en GGD’s in Nederland. Bij een kwart van de onderzochte instellingen werden problemen gevonden. Zo gebruikt een groot deel nog geen DNSSEC of zijn sites niet beveiligd via een HTTPS-verbinding.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in