Overslaan en naar de inhoud gaan

Mega-datalek in Frankrijk: Medische gegevens van 500.000 patiënten op straat

De autoriteiten in Frankrijk hebben een onderzoek ingesteld naar een enorm lek van medische gegevens. Er ligt gevoelige informatie op straat over honderdduizenden mensen. Het gaat onder meer om gegevens over hiv-besmettingen en de vruchtbaarheid van patiënten.
Data
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Het datalek kwam aan het licht dankzij het in cyberveiligheid gespecialiseerd blog Zataz. Dat ontdekte een document met de medische gegevens in een groep voor de handel in gestolen databases op berichtendienst Telegram. De informatie verscheen later ook op internet, kennelijk omdat het hackers niet was gelukt de data te verkopen.

In het document staan de namen van bijna 492.000 patiënten. Ook telefoonnummers, adressen, burgerservicenummers en bloedgroepen zijn terug te vinden. Die informatie is volgens de krant Libération afkomstig van onderzoeken die in de periode 2015-2020 zijn uitgevoerd in ongeveer dertig medische laboratoria, met name in het noordwesten van Frankrijk.

Miljard extra naar security

De Franse regering maakte eerder deze maand bekend dat een miljard extra wordt uitgetrokken voor cyberveiligheid. Dat besluit volgde op cyberaanvallen op ziekenhuizen. Minister van Digitale Technologie Cédric O zei donderdag dat bij de medische instellingen in Dax en Villefranche-sur-Saône noodgedwongen met pen en papier wordt gewerkt vanwege de problemen met computersystemen.

De minister zei op televisie dat de aanvallen waarschijnlijk het werk zijn van cybercriminelen. Die leggen computersystemen plat en eisen dan geld om het probleem op te lossen. "Er zitten waarschijnlijk geen buitenlandse mogendheden achter, maar maffia-achtige organisaties", aldus O.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in