Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder datalekken maar wel veel grotere

Het aantal datalekken wereldwijd is in de eerste 9 maanden van dit jaar flink gedaald. Dat lijkt gunstig maar het aantal records dat hierbij is betrokken is verviervoudigd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder tot 36 miljard.
Datalek, hack
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

In de eerste drie kwartalen van 2020 werden 2935 datalekken publiekelijk gemeld. Dat is 51 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit onderzoek van Risk Based Security, dat elk kwartaal cijfers hierover publiceert. Het gaat daarbij om lekken die RBS in publiek toegankelijke bronnen verzamelt. De enorme stijging van het aantal records dat betrokken was bij datalekken wordt voornamelijk veroorzaakt door enkele grote slecht geconfigureerde databases, aldus het rapport van RBS. Bij twee datalekken werden in beide gevallen ruim een miljard records geraakt. Bij vier andere lekken waren ruim 100 miljoen records betrokken.

Volgens RBS ligt het aan de slechte configuratie van databases en services dat er zo veel meer records risico lopen bij een datalek.

Maar ook de daling van het aantal datalekken is niet zo mooi als het lijkt, benadrukken de onderzoekers. Het gaat hier om datalekken die publiekelijk gemeld zijn. Het lijkt er op dat er minder lekken gemeld worden dan daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Zo worden vrijwel zeker veel aanvallen met ransomware niet gemeld, terwijl bij de datalekken die wèl zijn gemeld zeker 21 procent veroorzaakt werd door ransomware. RBS vond maar 440 meldingen van ransomeware in de eerste negen maanden van dit jaar. Bovendien zorgt volgens de onderzoekers van RBS de pandemie voor veel minder aandacht voor datalekken, waardoor het makkelijker is die voor je te houden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in