Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Z-CERT en Maastricht UMC waren doelwit van cyberaanval

Ook het universitair medisch centrum in Maastricht (MUMC+) en de instantie Z-CERT waren het doelwit van een cyberaanval, melden de desbetreffende woordvoerders. De websites hebben er daardoor kort uit gelegen. Z-CERT helpt de zorg met cybersecurity en zal namens zichzelf en namens getroffen ziekenhuizen aangifte doen van de aanvallen.
DDoS
© Shutterstock
Shutterstock

De aanvallen op ziekenhuizen zijn afkomstig van de pro-Russische hackersgroep Killnet, stelt Z-CERT. De groep heeft aanvallen aangekondigd op onder meer ziekenhuizen in landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft sinds dit weekend te maken met een soortgelijke aanval. Deze site was daardoor dagenlang ontoegankelijk.

Het MUMC+ constateerde de DDoS-aanval dit weekend. "We konden ons hier gelukkig op tijd tegen verdedigen", zegt de woordvoerder. De website was twee keer korte tijd onbereikbaar. Z-CERT had maandagmiddag en dinsdagochtend last van de aanval, waardoor er een verstoring was op de website. De instantie denkt dat het nu weer beter moet gaan bij eventuele toekomstige aanvallen.

Verdedigingslinie opgezet

Ook het Groningse ziekenhuis heeft inmiddels een verdedigingslinie op kunnen bouwen, waardoor de site weer toegankelijk is. De DDoS-aanval duurt ondertussen nog wel voort. De last voor de patiënten is verder beperkt gebleven, de zorg kon gewoon doorgaan in het UMCG. Een woordvoerster vindt het vervelend dat het ziekenhuis een willekeurig doelwit is geworden van de hackersgroep. "Het is aan instanties om uit te zoeken wie deze aanvallers precies zijn en om daar stappen tegen te ondernemen."

In de toekomst moet ook de website van het UMCG minder kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. "We willen natuurlijk graag dat de site openbaar en toegankelijk blijft voor iedereen", zegt een woordvoerster van het UMCG. "Maar daardoor konden kwaadwillenden ook makkelijker 'binnenwandelen'." Met de opgebouwde verdediging wordt het verkeer van de ddos-aanval afgeleid, terwijl er genoeg capaciteit overblijft voor echte bezoekers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in