Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook cybercrime ‘shopt’ tijdens de feestdagen

Retailers zitten middenin de belangrijkste periode van het jaar: de feestdagen. Black Friday en Sinterklaas hebben we achter de rug en er we doen nu volop inkopen voor Kerst. Precies in deze periode worden veel retailers getroffen door ransomware. Het resultaat: onbereikbare websites en verstoorde supply chains. Dit leidt tot teleurgestelde klanten en omzetverlies.
online winkelen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Datasecurity is het hele jaar door een belangrijk punt van aandacht, maar rondom seizoensgebeurtenissen moeten bedrijven in de retailbranche extra goed voorbereid zijn op een eventuele ransomware-aanval.

Hackers schoten voorheen vaak met hagel. Ontzettend veel bedrijven werden aangevallen in de hoop dat de aanval bij een aantal van de doelwitten zou slagen. Maar datasecurity-systemen en de voorlichting rondom cybercrime hebben zich enorm ontwikkeld. In het wilde weg aanvallen werkt niet meer. Hackers gaan steeds gerichter te werk, en ze gaan recht op de back-up af omdat ze daar de meeste schade kunnen aanrichten.

Gericht op evenementen

Recente aanvallen laten zien dat cybercriminelen zich richten op specifieke evenementen, zoals Black Friday. Zulke events – net als de feestdagen in december – zijn van onschatbare waarde voor (online) retailers. Cybercriminelen weten dat én maken daar slim gebruik van. Door de flinke tijdsdruk en de grote gevolgen van een gijzelingsoperatie zijn slachtoffers vaak eerder geneigd om het losgeld te betalen.

Natuurlijk blijft voorkomen beter dan genezen. Daarom is het voor retailers cruciaal om te beginnen bij hun eigen beveiligingsaanpak. Door deze eerste linie te versterken, wordt het voor aanvallers moeilijker om een systeem of netwerk te infiltreren. Een Zero Trust-benadering is hierin het antwoord. Deze benadering gaat ervan uit dat alle gebruikers, apparaten en toepassingen kunnen worden aangetast. Met andere woorden: vertrouw niets, controleer alles. Pas wanneer de identiteit van een gebruiker is geverifieerd, krijgt deze toegang tot bestanden die aan deze rol zijn toegewezen – en niets meer dan alleen dat benodigde.

De volgende linie

Zo op het eerste oog lijken back-ups een andere slimme oplossing tegen de kwaadwillende intenties van cyberaanvallers. Maar zoals genoemd, gaan criminele hackers tegenwoordig recht op de back-ups af en versleutelen deze om de kans dat er losgeld wordt betaald te vergroten. Op de korte termijn lijkt het zinvol om losgeld te betalen in de hoop gegevens te herstellen. Toch is dit op de lange termijn geen voordelige keuze; cybercriminelen houden zich niet altijd aan de afspraken en weten eerder getroffen bedrijven sneller te vinden.

Dit is waar immutable back-ups ten (strijd)tonele verschijnen. Zij vormen een volgende linie tegen aanvallers. Immutable back-ups zijn back-ups die op geen enkele manier aangepast kunnen worden. Ze kunnen niet worden gewijzigd door beheerders, maar het betekent ook dat deze back-ups niet kunnen worden aangetast door aanvallers die gegevens willen versleutelen of verwijderen. Retailers kunnen na een ransomware-aanval dan snel herstellen. Let wel op: immutable is geen concept dat stapsgewijs kan worden ingevoerd. Back-ups zijn immutable of ze zijn dat niet.

De kans dat een organisatie uiteindelijk door een ransomware-aanval wordt getroffen, is groot. Een Zero Trust-benadering verkleint deze kans en onveranderlijke back-ups beperken de impact van een cyberaanval als deze uiteindelijk toch plaatsvindt. En dat kan retailers een hoop geld, kostbare tijd, klantrelaties en werkzaamheden besparen. In het feestseizoen kan die besparing dubbel tellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in