Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijfsleven eist actieplannen tegen cybercrime

Voor de aanpak van bedrijfseconomische criminaliteit en cybercrime zijn meerjarige actieplannen nodig. Daarvoor pleiten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij halen daarbij ook de brief aan die begin deze maand is gestuurd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid met oog op de begrotingsbehandeling.
Strategie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Cybercriminaliteit is een ware plaag voor ondernemers", stelt VNO-NCW in die brief. "Een van de belangrijkste instrumenten om de cyberweerbaarheid van organisaties en burgers te verhogen, is door hen snel te informeren wanneer hun IT-systemen kwetsbaarheden vertonen of gehackt zijn. Dit is nog altijd niet goed geregeld. Voor de digitale veiligheid van bedrijven en van ons land moet deze informatievoorziening met spoed op orde worden gebracht."

Ondermijning en cybercrime

Het 'deltaplan' waar de ondernemersorganisaties nu voor pleiten omvat naast 'reguliere' ondermijnende misdaad ook cybercrime. De gewenste overheidsaanpak zou bijvoorbeeld moeten leiden tot meer samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, wat weer zou moeten zorgen voor een hogere pakkans bij criminele praktijken. "Cybercriminelen moeten niet wegkomen met hun daden maar worden opgespoord en vervolgd."

Bedrijven zouden ook veel sneller geïnformeerd moeten worden over kwetsbare of gehackte ICT-systemen. Maar hiervoor zijn volgens de werkgevers wel investeringen nodig, ook bij politie en justitie. Dit betreft structurele en langdurige investering in kennis en capaciteit. "Ook moet versnippering van de cybercrime aanpak over de verschillende (politie-)regio’s worden tegengegaan. Wij pleiten voor een meer centrale aanpak."

Meerdere kabinetsperiodes

Het aanpakken van cybercriminaliteit en het duurzaam verbeteren van de cyberweerbaarheid vereist meerjarige actieplannen. VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen daarbij op de noodzaak van concrete doelen voor de korte en de langere termijn. De ondernemersorganisaties dringen erop aan dat het financiële plaatje van dit soort plannen meerdere kabinetsperioden zal beslaan.

VNO-NCW en MKB-Nederland doen hun oproep met het oog op de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer. Die staat deze week op de agenda.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in