Overslaan en naar de inhoud gaan

Nix getuigt nog niet in Lagerhuis over Facebook

De voormalige baas van Cambridge Analytica, Alexander Nix, getuigt waarschijnlijk niet zoals voorzien woensdag voor Britse parlementariërs in het Lagerhuis.
Facebook Alerts

Nix zou een toelichting geven op de rol van zijn in marketing en data-analyse gespecialiseerde bedrijf in het omvangrijke privacy-schandaal van Facebook. Maar zijn raadslieden hebben tegen de betrokken parlementscommissie gezegd dat er een juridische kink in de kabel is gekomen. Nix is namelijk ook opgeroepen te getuigen door de nationale toezichthouder ICO (Information Commissioner's Office) en daar zit een strafrechtelijke tintje aan.

Geen genoegen mee

Dat weerhoudt Nix er nu van volgens zijn raadslieden in het openbaar bij de parlementscommissie uit de school te klappen. De commissievoorzitter, Damian Collins, neemt hier naar eigen zeggen geen genoegen mee.

Facebook liet vorige week in een verklaring weten dat gegevens van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers, voornamelijk Amerikanen, mogelijk in handen zijn gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Eerder werd op basis van schattingen nog gedacht dat het om data van ongeveer 50 miljoen mensen zou gaan.

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in