Overslaan en naar de inhoud gaan

NIS2-implementatie ernstig onderschat door Nederlands management

Terwijl de NIS2-richtlijn voor cybersecurity er officieel is en de start van toezicht op naleving dichterbij komt, blijken maar weinig bedrijven goed bezig te zijn om te (gaan) voldoen aan de richtlijn. Net iets meer dan een derde van de organisaties die onder NIS2 vallen, is al concreet begonnen met voorbereidingen. Ruim een derde doet nog niets. 

manager
CC0/Pixabay License

Naast de 35% die al bezig is en de 38% die nog moet gaan beginnen, zijn er nog meer verrassingen in het Nederlandse bedrijfsleven wat betreft NIS2. Zo heeft ruim een kwart (27%) het implementeren van die ingrijpende cybersecuritywet 'op de planning' staan. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Telindus onder meer dan 150 CXO’s en managers met kennis van IT binnen bedrijven met 250 of meer medewerkers.

'Onzin'

De NIS2-wetgeving verplicht organisaties in Nederland om een risicobeoordeling uit te voeren en passende maatregelen te nemen om hun netwerk- en informatiesystemen te beveiligen tegen cyberaanvallen, legt Telindus uit. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de continuïteit van de organisatie gewaarborgd blijft, ook wanneer er sprake is van een cyberaanval. Praktisch probleem is dat veel bestuurders wat onwetend blijken te zijn wat betreft NIS2.

Zo weet Telindus nu ook te melden dat bijna een derde (32%) van de bedrijven denkt dat NIS2 onzin is. Zij denken dat hun beveiliging al op orde is. Van de respondenten geeft ruim een derde (35%) aan dat ze niet zeker weten of NIS2 verbeteringen oplevert. Daarnaast denkt ruim de helft (58%) dat de richtlijn positieve gevolgen voor de beveiliging van kritieke infrastructuren zal hebben. Een kleine groep (7%) denkt dat NIS2 géén verbeteringen zal opleveren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in