Overslaan en naar de inhoud gaan

NIS2-toezicht komt eind 2024 op gang

De verreikende Europese wet voor cybersecurity NIS2 wordt ingevoerd en toezicht op naleving moet eind komend jaar op gang komen. Dat staat in de Rijksbegroting 2024 van het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK). Dat document is op Prinsjesdag (dinsdag 19 september) vrijgegeven.

Rijksbegroting voor 2024
Miljoenennota 2024
ministerie van Financiën (foto: Martijn Beekman)

In de EZK-begroting die het demissionaire kabinet Rutte IV voor komend jaar heeft opgesteld, wordt de richtlijn Netwerk- en informatiesystemen (NIS2) apart even genoemd. De implementatie van die impactvolle EU-brede wetgeving, voor betere beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, moet de digitale weerbaarheid verhogen. Dat geldt dan ook voor een aantal sectoren die onder EZK vallen, zoals de digitale infrastructuur en energie.

Zorgplicht en meldplicht

Organisaties in die sectoren krijgen dan door NIS2 een zorgplicht, wat betekent dat ze bepaalde beveiligingsmaatregelen moeten treffen, en ze krijgen een meldplicht voor cybersecurity-incidenten. Toezicht op de naleving van NIS2 is aan de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Daarnaast speelt een Computer Security Incident Response Team (CSIRT) een rol, namelijk voor het bieden van ondersteuning aan organisaties die onder de nieuwe richtlijn voor cybersecurity vallen.

Het toezicht op NIS2 wordt komend jaar verder vormgegeven, geeft EZK aan in de Rijksbegroting 2024. Naar verwachting zal het daadwerkelijke toezicht dan eind 2024 van start gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in