Overslaan en naar de inhoud gaan

NIS2-implementatiedeadline wordt niet gehaald door Nederlandse overheid

Niet alleen het Nederlandse bedrijfsleven onderschat de implementatie van NIS2. Ook de Nederlandse overheid blijkt zich erin te verslikken. De voorbereiding voor de consultatie over de Nederlandse implementatie van deze Europese cybersecurityrichtlijn loopt uitstel op. Waardoor de deadline van 17 oktober níet wordt gehaald, laat demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius nu weten.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Rijksoverheid (foto: Martijn Beekman)

"Het omzetten van de richtlijnen in nationale wetgeving vraagt meer tijd dan in eerste instantie werd verwacht", schrijft de VVD-politica in een brief aan de Tweede Kamer. Dat document is neutraal betiteld 'Stand van zaken implementatie NIS2 en CER richtlijnen', maar de boodschap is wel negatief te noemen. Er is uitstel voor de consultatie over de aankomende Nederlandse wet, wat een domino-effect heeft.

'Vóór de zomer'

"De conceptwetsvoorstellen zullen naar verwachting voor de zomer van 2024 in consultatie worden gebracht. Gelet op de benodigde vervolgstappen in het wetgevingstraject concludeer ik dat de implementatiedeadline van de Europese Commissie voor beide richtlijnen, te weten 17 oktober 2024, niet wordt gehaald", geeft Yeşilgöz-Zegerius toe.

De consultatieronde is namelijk slechts één van de vereiste stappen in het hele proces om de wetgeving voor versterking van cybersecurity te realiseren. "Na verwerking van de consultatiereacties zullen de wetsvoorstellen aan de Afdeling advisering van de Raad van State worden voorgelegd voor advies. Ik streef ernaar de wetsvoorstellen vervolgens in het najaar van dit jaar aan uw Kamer aan te bieden."

Zong al rond

Geruchten over aankomend uitstel van de NIS2-consultatie deden al enkele weken de ronde en hadden ook de redactie van AG Connect bereikt. Navraag bij het verantwoordelijke ministerie (Justitie en Veiligheid) heeft toen de reactie opgeleverd dat het uitgezocht zou worden. Tot op heden heeft dat geen respons opgeleverd. AG Connect heeft opnieuw vragen uitgezet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in