Overslaan en naar de inhoud gaan

MKB-Nederland laat bedrijven op verzoek hacken

Cybercriminaliteit kost de Nederlandse economie op jaarbasis 8,8 miljard euro, aldus MKB-Nederland. Bedrijven zijn het grootste slachtoffer van deze vorm van criminaliteit. Driekwart van het schadebedrag komt voor rekening van het bedrijfsleven. Dat bedrag moet drastisch omlaag, vindt de ondernemersorganisatie. Naar schatting wordt 1 op de 3 mkb-ondernemers op een of andere manier slachtoffer van cybercriminaliteit.
Business
Shutterstock
Shutterstock

"Ondernemers in het mkb realiseren zich nog te weinig dat ook hun bedrijf een interessant doelwit kan zijn", zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. "Of ze weten nog niet hoe ze zich het beste kunnen wapenen, en waartegen dan precies. Terwijl het vaak ook om vrij eenvoudige maatregelen gaat. Met deze campagne, een uniek samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten, willen we ondernemers daarbij gericht ondersteunen." Ook de Meldplicht datalekken, die op 1 januari 2016 in werking treedt, is een goede reden om de beveiliging onder te loep te nemen, zegt Visser.

Met de bus op campagne

Vanaf oktober trekt een speciale campagnebus met promotieteam het land in. Op verschillende plaatsen gaan deskundigen met ondernemers/ondernemersverenigingen en lokale bestuurders in gesprek over betere beveiliging van bedrijven tegen cybercriminaliteit. Veiligheidsadvies, scans en workshops maken onderdeel uit van het programma, dat in samenwerking met de Regionale Platforms Criminaliteitsbestrijding wordt georganiseerd. Staatssecretaris Dijkhoff van V&J doet de aftrap van de eerste roadshow op 2 oktober. Op die dag doet de campagnebus Diemen, Amstelveen en Amsterdam-Zuid aan.

Kosteloze penetratietest

Als onderdeel van de campagne kunnen ondernemers de mogelijkheid ondernemers de veiligheid van hun IT-omgeving kosteloos laten analyseren. Deelnemers vullen eerst een door TNO opgestelde vragenlijst in, waarna een team van experts vaststelt welke digitale deuren van het bedrijf mogelijk nog openstaan voor ongenode gasten. Vervolgens neemt een `sociale' hacker het bedrijfsnetwerk van de deelnemer op afstand onder vuur. Binnen een paar dagen ontvangt het bedrijf een uitgebreide rapportage van de bevindingen en waar nodig hulp om de situatie te verbeteren. Ondernemers die de veiligheid van hun digitale bedrijfssystemen willen laten testen, kunnen zich aanmelden op de campagnesite www.veiligzakelijkinternetten.nl.

De campagne Veilig Zakelijk Internetten is een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid & Justitie, het Verbond van Verzekeraars, KPN, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, ECP, ThreadStone en DNG. Veilig Zakelijk Internetten wordt beschikbaar gesteld via het online platform Veiliginternetten.nl, een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Economische Zaken en ECP.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in