Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft en NXP maken internet bestand tegen kwamtumcomputer

Berekeningen met priemgetallen - voor een gewone computer een herculische taak - lost de kwantumcomputer in seconden op. Echt operationele kwantumcomputers zijn er nog niet, maar er wordt wel met man en macht aan gewerkt. En dat betekent dat encryptie zoals we die nu hanteren, op termijn zijn effectiviteit zal verliezen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Craig Costello van Microsoft, Joppe Bos van NXP en Douglas Stebila van de Queensland-universiteit hebben een alternatief ontwikkeld dat het Transport Layer Security Protocol - dat communicatie via internet beveiligt - buiten de greep van de kwantumcomputer brengt. Ze maken daarbij gebruik van roostergebaseerde cryptografische primitieven in combinatie met - voor de liefhebbers - het 'ring learning with errors'-probleem. Dat is volgens de onderzoekers ook de kwantumcomputer te machtig. Wetenschappers die zich bezighouden met kwantumcomputing proberen zonder succes al 15 jaar gaten te schieten in deze vorm van versleuteling.

De onderzoekers hebben hun methode beproefd in een opstelling met 2 pc's waarvan de ene als webserver figureerde. Daarbij bleek de methode goed te werken, maar ze vergt wel een tol: onder het nieuwe protocol worden gegevens een dikke 20 procent trager uitgewisseld. Maar dat zou een acceptabele prijs zijn als daarmee de vertrouwelijkheid onder het geweld van kwantumcomputers gered zou worden, menen de onderzoekers.

Met de publicatie van Post-quantum key exchange for the TLS protocol from the ring learning with errors problem is het werk niet gedaan. Ook al zoeken wetenschappers al 15 jaar vruchteloos naar gaten in de opzet, het bewijs dat deze methode buiten de greep van kwantumcomputers ligt, is nog niet geleverd. Het onderzoek nar versleutelingsmethoden die bestand zijn tegen de kwantumcomputer gaat om die reden gewoon door.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in