Overslaan en naar de inhoud gaan

NCSC: Grote kans op misbruik van kritieke fout in Atlassian Confluence

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) waarschuwen voor een kritieke kwetsbaarheid in software van Atlassian Confluence. Nu een zogenoemde Proof of Concept (PoC) gepubliceerd is door onderzoekers, is de kans op misbruik erg groot, aldus de organisaties. 

Melding dat systeem gehackt is
Shutterstock

Atlassian Confluence wordt door veel bedrijven gebruikt voor projectmanagement en samenwerking tussen teams. Onlangs werd daar een kwetsbaarheid in gevonden, waarmee een kwaadwillende zelf ongeautoriseerde Confluence-beheerdersaccounts kan aanmaken. Vanuit daar kunnen vervolgens instellingen gewijzigd worden of data gestolen worden. Daarnaast kunnen aanvallers toegang krijgen tot Confluence-instanties. 

Atlassian bracht vorige week al een patch uit voor de gevonden fout. Vrij snel daarna volgde een waarschuwing dat een staatshacker de fout actief aan het misbruiken is. Nu er ook een PoC is verschenen - waarin beschreven wordt hoe de kwetsbaarheid misbruikt kan worden - heeft het NCSC besloten de ernst van de fout op te schalen naar High/High. Dat betekent dat de kans dop misbruik én de schade bij daadwerkelijk misbruik groot zijn. 

Advies: updaten!

Het advies luidt om Confluence Data Center en Confluence Server zo snel mogelijk te updaten naar versie 8.3.3 of later, 8.4.3 of later, of 8.5.2 of later.

De kwetsbaarheid zit echter alleen in de on premises-versie van de diensten en niet in Atlassian Cloud sites. "Als je Confluence-pagina bereikbaar is via een atlassian.net domein, dan wordt de applicatie gehost door Atlassian en is het niet kwetsbaar voor deze kwetsbaarheid", aldus het DTC. 

Omdat de fout al actief misbruikt wordt, adviseert Atlassian ook om te (laten) kijken naar sporen van misbruik. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in