Overslaan en naar de inhoud gaan

In 2025 via DigiD stemmen voor de Tweede Kamer? Nee, zegt minister

Het lijkt er niet op dat er tijdens de aankomende Tweede Kamer-verkiezingen in 2025 gestemd gaat worden via DigiD. Dat wordt duidelijk uit een schriftelijk antwoord van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.
e-overheid
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

Tweede Kamerlid Wybren van Haga van Groep Van Haga wilde weten waarom kiezers niet met DigiD kunnen stemmen, nu Nederland gewend is om álles digitaal te doen. Bruins Slot stelt echter dat stemmen via internet het verkiezingsproces kwetsbaar maakt in verband met cyberrisico’s. Deze zorgen vormen volgens de minister een bedreiging voor waarborgen, zoals het stemgeheim, de stemvrijheid en de integriteit van het verkiezingsproces.

Bruins Slot stelt ook dat het stemproces op dit moment achteraf controleerbaar is, omdat stembiljetten steeds opnieuw kunnen worden geteld. Digitaal stemmen zou nieuwe kwetsbaarheden in het proces kunnen introduceren. Met DigiD kan bovendien niet worden gecontroleerd of de gebruiker wel overeenkomt met degene van wie het DigiD-account is. Dit zou in strijd zijn met het stemgeheim.

Veiligheidsgaranties

In een rapport van de Belgische overheid wordt volgens de minister verder beschreven waarom stemmen via internet de komende jaren geen toekomst heeft, omdat de veiligheidsgaranties niet voldoende zijn. Ook de transparantie en de controleerbaarheid van de procedure is niet genoeg gewaarborgd. 

“Gelet op het kabinetsstandpunt omtrent stemmen per internet zoals verwoord in de bovenstaande antwoorden, ben ik niet voornemens om stappen te nemen om internetstemmen mogelijk te maken", besluit de minister.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in